Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Munch-saken utsatt til torsdag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste: Klokka 12 i dag tok retten ti minutters pause, for å bestemme om saken skal utsettes, etter at forsvarerne i går kveld fikk utlevert utskrifter av 10 000 nye telefonsamtaler politiet har avlyttet.

Forsvarerne ba om minimum to dager, mens aktoratet mente det vil holde med én dag.

Det var spesielt Thomas Nataas sin forsvarer, Per Johan Sjong Larsen, som ville ha mer tid.

- Det kan være ting i disse samtalene som har betyding for Nataas\' forsvar. Jeg er forsvarer alene, og det å gå gjennom ti tusen samtaler - hvorav 8688 dreier seg om min klient - på én dag, mener aktor er mulig? Det mener ikke jeg, sa forsvareren sarkastisk.

Retten vedtok å utsette saken fram til torsdag klokka ni.

(Dagbladet.no kommer tilbake med mer)

(Dagbladet.no): Tiltalte Stian Skjold (30) erkjente ikke straffeskyld for ranet da Munch-saken begynte i Oslo tingrett i dag.

Men han erkjente overraskende straffskyld for heleri, i forbindelse med flytting av bildene, et punkt han ikke er tiltalt for.

Politiet mener Skjold var med på flyttingen av Munch-bildene 24. september 2004.

Politiet mener bildene forsvant i en Mercedes. Denne bilen ble observert dagen etter av spanere i forbindelse med Nokas-saken, da de var på jakt etter David Toska.

Mercedesen tilhørte en avdød venn av Toska.

Ingen av de andre tiltalte erkjente straffskyld i forbindelse med Munch-tyveriet.

Krever utsettelse

Forsvarerne til de seks tiltalte i Munch-saken krever saken utsatt i minst to dager, etter at de i går kveld fikk utlevert utskrifter av 10 000 nye telefonsamtaler politiet har avlyttet.

Videre skal de også ha fått utlevert et vitneavhør av NOKAS-tiltalte David Toska som forsvarerne ikke tidligere har vært kjent med.

- Jeg kan ikke stå inne for den formen for forsvar uten at min klient er kjent med innholdet i disse samtalene. Det er ikke sikkert det finnes noe om min klient der, men det vet vi altså ikke før vi har gjennomgått disse, åpnet tiltalte Bjørn Hoens forsvarer Morten Furuholmen.

Nye opplysninger

Politiet tror Hoen er hjernen bak Munch-ranet. 37-åringen er venn av David Toska, og en del av det politiet omtaler som det knallharde ransmiljøet på Østlandet.

- Det har også dukket opp et avhør med David Toska, og det er ikke slik jeg kan drive forsvar i en så alvorlig sak. Dette er bevis helt i kjerneområdet rundt de tiltalte, sier Furuholmen.

Han får støtte av de andre forsvarerne i saken, som krever minst to dagers utsettelse for å gjennomgå de nye opplysningene.

- Av de 10 000 nye samtalene politiet har avlyttet, er 8500 av disse telefonavlytting av min klient, sier Thomas Nataas sin forsvarer Per Johan Sjong Larsen.

Dragraceren Nataas har erkjent at han fant maleriene lagret i sin buss dagene etter ranet, men varslet ikke politiet i frykt for sitt liv. Han erkjenner ikke straffskyld, og mener han uvitende har blitt blandet inn i ranssaken.

Få tekniske bevis

Hoveddommer Arne Lyng skal i den første pausen ta stilling til begjeringen om utsettelse. Først skal aktor Terje Nybøe holde sitt innledende foredrag, og redegjøre for politiets fremstilling av saken.

- Men får å gjøre det klart, man finner ikke særlige tekniske bevis i denne saken, verken i form av fingeravtrykk og DNA, erkjenner Nybøe.

Derimot skal omfattende spaning og telefonavlytting, samt opplysninger fra en av de tiltalte, en 38-åring fra Østfold, ha gitt dem grunnlaget de mener skal til for å få de tiltalte dømt for planleggingen og gjennomføringen av ranet.

Over 60 000 telefonsamtaler er avlyttet i forbindelse med saken.

INNLEDER: Aktor Terje Nybøe holder sitt innledende foredrag i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!