Munch-siktet i retten i dag

Østfoldingen (37) skal ha skaffet fluktbilen, en Audi S4, til de som stjal «Skrik» og «Madonna» 22. august i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 37 år gammel mann fra Østfold framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag klokken 13. Mannen ble pågrepet fredag ettermiddag.

Dagbladet skrev i går at politiet tror venner av NOKAS-siktede David Toska gjemmer de stjålne Munch-bildene, og at 37-åringen skal ha hatt befatning med fluktbilen. Men det vil ikke politijurist Morten Hojem Ervik si noe om.

- Det vi har sagt er at han er siktet for medvirkning til ranet, sier Ervik til Dagbladet.no.

Kan ha levert fluktbilen

Etter det Dagbladet kjenner til, ble 37-åringen hentet på arbeidsplassen. Han skal i lang tid ha vært forberedt på å bli pågrepet for Munch-ranet. Ifølge kilder mener politiet at han skal ha levert fluktbilen, en Audi S4, til ranet og at han kjenner til hvem som var inne i Munch-museet.

37-åringen har tidligere hatt status som mistenkt og har vært i avhør hos politiet. Ervik vil ikke kommentere hva mannen har forklart til politiet, men Dagbladet gjenga følgende som mannen skal ha sagt til politiet, i lørdagens avis:

- Jeg var på kurs i Oslo da ranet ble begått, og dette har jeg vitner på. Jeg hørte om Munch-ranet da en annen kursdeltaker hadde hørt om det på radio.

I tillegg til å påstå at han har alibi, skal mannen ha benektet enhver befatning med Audien.

FENGSLES: Denne 37-åringen fra Østfold kan bli varetektsfengslet i dag for medvirkning til Munch-ranet. Foto: Aleksander Nordahl/ Dagbladet
FENGSLES: Denne 37-åringen fra Østfold kan bli varetektsfengslet i dag for medvirkning til Munch-ranet. Foto: Aleksander Nordahl/ Dagbladet Vis mer

Fant våpen og dynamitt

Ervk vil heller ikke kommentere om flere enn 37-åringen er siktet i saken, men minst to andre skal være mistenkt. Dagbladet skrev i går at politiet skal ha nært forestående planer om å ta ut siktelse mot en ransdømt mann i 30-åra. Denne mannen skal også kunne knyttes til fluktbilen.

Ervik vil verken bekrefte eller avkrefte dette.

Etter pågripelsen av 37-åringen fredag, ransaket politiet hjemmet hans, hjemmet til foreldrene og flere andre adresser som mannen har tilknytning til. På et av stedene fant politet dynamitt og våpen, blant annet en MP5-maskinpistol.

Mannen var siktet for det såkalte Enebakk-ranet i 1998, hvor utbyttet var på 15 millioner kroner. Saken ble henlagt.

- Skitne triks

Dagbladet møtte og intervjuet den nå siktede 37-åringen like før jul. Han sa da at han mente politiet bruker skitne triks, at de bevisst bruker den gamle siktelsen for å presse ham.

Pågripelsen av David Toska i Spania tirsdag skal være den direkte årsaken til Munch-pågripelsen. Skrik og Madonna ble stjålet fra Munch-museet på Tøyen 22. august i fjor.

Politiet kommer etter det Dagbladet kjenner til, til å kreve lukkede dører under fengslingsmøtet i dag. Forsvarer Sverre Næss, vil etter all sannsynlighet motsette seg dette.

VENN: Flere mistenkte i Munch-saken skal være venner av NOKAS-siktede David Toska.
STJÅLET: Munchmaleriene Skrik (bildet) og Madonna ble stjålet fra Munch-museet 22. august i fjor.