Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Munch-skatten blir her

Myndighetene kan stanse de amerikanske eierne av Freia dersom de skulle ønske å ta Munch-skatten ut av landet. Bedriftsledelsen i Kraft Freia Marabou forsikrer at bildene fortsatt skal henge i kantina på Freia i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det finnes en lovhjemmel som kan hindre at kunst og kulturskatter blir ført ut av landet, og denne hjemmelen omfatter også Munch-samlingen på Freia, sier konservator Gerd Woll ved Munch-museet i Oslo til Dagbladet.

I kantina på Freia i Oslo henger det tolv Munch-malerier som blir verdsatt til 300 millioner kroner. Dagbladet skrev i går at kunstskattene fulgte med bedriften, da den ble solgt av Throne-Holst-familien til det amerikanske storkonsernet Kraft General Foods International for fem år siden.

Gerd Woll sier Munch-museet var fullt informert om at Munchs malerier inngikk som en del av salget av Freia, og hun frykter ikke at bildene skal forsvinne ut av landet.
- Skulle det bli aktuelt, må det søkes om tillatelse til utførsel. Det er så Nasjonalgalleriet som avgjør en slik søk-nad - men jeg ikke tenke meg at det blir aktuelt, sier hun.

Ifølge ledelsen ved Kraft Freia Marabou er det ikke aktuelt å fjerne Munch-maleriene fra bedriftskantina.

- Bildene skal være ved bedriften, sier informasjonssjef Lise Bergan ved Kraft Freia Marabou til NRK Dagsrevyen.
Konservator Woll mener det ikke er en aktuell løsning at det offentlige kjøper Munch-bildene.

- Bildene bør være der de hører hjemme, og det er på Freia, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!