Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Munch søker trygt hjem

Ranet av «Skrik» og «Madonna» har satt fart i spekulasjonene om et helt nytt Munch-museum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utbygging på Tøyen eller nybygg i Bjørvika eller på Vestbanen er de mest aktuelle alternativene. Som Magasinet skrev i går, brygger det opp til ny debatt rundt Oslo kommunes oppbevaring av kunstskatten, som den fikk i gave etter Edvard Munch. Selv om museet på Tøyen har fått tilført til sammen 88 millioner kroner til oppgraderinger, er det ikke sikkert at museumsgjengere i framtida skal ta T-banen til Oslos østkant. Samtidig øker engasjementet i nærområdet.

Dagbladet kan i dag presentere skissen til det nye Munch-museet, slik beboerne ønsker det.
- Vi mener dette er en god løsning for alle parter. Vårt utkast er tegnet av arkitekt Stein Halvorsen. Her legger vi opp til en løsning hvor man fortsatt har glede av opparbeidede arealer, blant annet magasinet hvor bildene oppbevares, sier Roger Lee i Tøyen og Kampen Vel til Dagbladet.

Nye alternativer
Samtidig har museumsledelsen påpekt flere svakhetstegn ved museet på Tøyen. Etter den omfattende sikkerhetsoppgraderingen som sluttføres i juni er utstillingsflata betydelig redusert.

- Vi ser nå at antall bilder i utstillingene må reduseres. Det er ingen ideell situasjon.
Dette sier museumsdirektør Gunnar Sørensen til Dagbladet. Han understreker at han personlig ikke er imot Tøyen som lokalisering, men at det kan være vanskelig å bygge ut et tilfredsstillende museum på tomta der museet ligger i dag. Både han og lederen for Oslo kunstsamlinger, Lise Mjøs, jobber for et nytt museum på Vestbanen. Dette er mange av de ansatte ved Munch-museet imot.

- Vi ønsker å skape et miljø for Edvard Munchs verker. Vi ser mange fordeler med alternativet på Vestbanen. Der kan museet også samlokaliseres med Vigeland-museet, sier Mjøs.

Sikkerhetskrav

Hun ser også sikkerhetsmessige grunner til en flytting. - En mer sentral lokalisering vil gjøre det vanskeligere for dem som av ulike grunner vil skade eller tilrane seg noe, sier hun. Beboerne på Tøyen mener deres forslag ivaretar både sikkerhet og økonomi. De frykter nå at ranet skal bli brukt som et sterkt argument i lokaliseringsdebatten.

- Vår skisse innebærer bygging av nye, sikre utstillingslokaler samtidig som dagens magasiner og kontorer blir beholdt. Dette vil gi en betydelig besparelse i forhold til flytting av hele museet til et nytt bygg, sier arkitekt Stein Halvorsen til Dagbladet. Velforeningen håper at dette kan være et utgangspunkt for en ny diskusjon om museet på Tøyen.

- Forslaget er en synliggjøring av en mulig løsning. Det viser hvilket enormt potensial som ligger i Kulturparken Tøyen hvor Munch-museet, nytt utendørs amfiteater, Botanisk hage, Universitetsmuseene, Bellevue, Tøyenbadet og det planlagte Botanisk opplevelsessenter utfyller hverandre, sier Roger Lee.

TØYEN: Slik ønsker beboerne på Tøyen at framtidas Munch-museum skal se ut.
Hele Norges coronakart