Munch-tiltalen kan bli trukket

De fem tiltalte kan gå fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Påtalemyndigheten vurderer å frafalle Munch-saken dersom forsvarerne får innsyn i hvordan «Skrik» og «Madonna» kom til rette igjen.

Dokumentene som omhandler tilbakeføring av bildene har vært gjenstand for stor medieomtale, og har vært et stridstema også i de første dagene av Munch-saken i lagmannsretten. Forsvarerne har begjært innsyn i saksdokumentene, men påtalemyndigheten holder dem tilbake, formelt sett av hensyn til liv og helse.

Nå ligger saken i Høyesteretts kjæremålsutvalg. Det er ventet at utvalget kommer med en beslutning i løpet av uken. Skulle konklusjonen bli at forsvarerne får innsyn i dokumentene, vurderer påtalemyndigheten å droppe hele Munch-tiltalen.

- Hva som skjer hvis kjæremålsutvalget gir innsyn, må vi ta da. Det er mange alternativer, men jeg kan ikke utelukke at tiltalen blir frafalt, sier statsadvokat Elisabeth Jordan Ramstad til Dagbladet.

Trekker påtalemyndigheten tiltalen, betyr det at de fem Munch-tiltalte kan forlate lagmannsretten som frie menn.

Runde i retssystemet

Påtalemyndigheten holdt først dokumentene tilbake fordi de mente de ikke hadde betydning for sakens opplysning, men tapte både i lagmansretten og i Høyesterett. Men heller enn å utlevere dokumentene til forsvarerne, leverte de en ny begjæring om hemmelighold, denne gang med ny begrunnelse: De involvertes liv og helse skulle angivelige være i fare om navn rundt tilbakeføringen av lunstskattene ble kjent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer