Munch-tiltalen kan bli trukket

De fem tiltalte kan gå fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Påtalemyndigheten vurderer å frafalle Munch-saken dersom forsvarerne får innsyn i hvordan «Skrik» og «Madonna» kom til rette igjen.

Dokumentene som omhandler tilbakeføring av bildene har vært gjenstand for stor medieomtale, og har vært et stridstema også i de første dagene av Munch-saken i lagmannsretten. Forsvarerne har begjært innsyn i saksdokumentene, men påtalemyndigheten holder dem tilbake, formelt sett av hensyn til liv og helse.

Nå ligger saken i Høyesteretts kjæremålsutvalg. Det er ventet at utvalget kommer med en beslutning i løpet av uken. Skulle konklusjonen bli at forsvarerne får innsyn i dokumentene, vurderer påtalemyndigheten å droppe hele Munch-tiltalen.

- Hva som skjer hvis kjæremålsutvalget gir innsyn, må vi ta da. Det er mange alternativer, men jeg kan ikke utelukke at tiltalen blir frafalt, sier statsadvokat Elisabeth Jordan Ramstad til Dagbladet.

Trekker påtalemyndigheten tiltalen, betyr det at de fem Munch-tiltalte kan forlate lagmannsretten som frie menn.

Runde i retssystemet

Påtalemyndigheten holdt først dokumentene tilbake fordi de mente de ikke hadde betydning for sakens opplysning, men tapte både i lagmansretten og i Høyesterett. Men heller enn å utlevere dokumentene til forsvarerne, leverte de en ny begjæring om hemmelighold, denne gang med ny begrunnelse: De involvertes liv og helse skulle angivelige være i fare om navn rundt tilbakeføringen av lunstskattene ble kjent.

Her tapte påtalemyndigheten i Oslo tingrett, men vant i lagmannsretten. Forsvarsadvokatene i Munch-saken anket til Høyesterett, der saken nå ligger til avgjørelse.

PÅ FLUKT: Munch-ranerne laster «Skrik» og «Madonna» inn i fluktbilen 22. august 2004. Foto: POLITIET
PÅ FLUKT: Munch-ranerne laster «Skrik» og «Madonna» inn i fluktbilen 22. august 2004. Foto: POLITIET Vis mer

Har hendt før

Skulle påtalemyndigheten velge å trekke saken på grunnlag av at de heller vil beskytte opplysninger enn å dømme de de hevder er skyldige, vil det ikke være første gang. I 2002 valgte riksksadvokat Tor-Aksel Busch å trekke en tiltale mot en kosovoalbaner og en nordafrikaner som var tiltalt for det som da var norgeshistoriens største heroinbeslag.

Riksadvokaten trakk tiltalen fordi påtalemynduigheten fryktet for sikkerheten til informantene etter at høyesterett hadde gitt forsvarrerne innsyn i omstridte dokumenter. Forsvarerne fikk aldri se dokumentene.

Dermed kunne de to tiltalte gå fri, til tross for at de ble pågrepet med 34,8 kilo heroin i 2001.

KREVER INNSYN: Forsvarerne Sverre Næss (t.v.) og Morten Furuholmen.