Munch-tyveriene setter Norge på kartet

Om det er god eller dårlig norgesreklame skal være usagt, men ingen andre begivenheter her til lands får mer omtale i utenlandske medier enn tyverier av Munch-malerier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av mandagen dukket nyheten om tyveriet fra Refsnes Gods opp på avisenes nettsider over hele verden.

I nyhetssendinger på radio og TV over hele Europa ble det registrert at ytterligere tre arbeider av Edvard Munch var stjålet.

Normalt ville neppe et tyveri av to litografier og en akvarell av den verdenskjente kunstneren ført til så stor oppmerksomhet.

Det faktum at verken «Skrik» eller «Madonna» er funnet etter ranet på Munch-museet i fjor, har imidlertid holdt interessen for Munch og Norge ved like.

Spres av nyhetsbyråene

Når omtalen av tyveriet dukker opp på avisenes nettsider over hele verden i løpet av noen timer, skyldes det rapportene gjennom nyhetsbyråene Reuters og Associated Press.

Noen av de mest kjente avisene som Le Monde i Frankrike, Frankfurter Allgemeine i Tyskland, New York Times i USA og flere britiske aviser har i tillegg egne omtaler av tyveriet.

I alle versjoner blir mandagens tyveritokt på Jeløya relativt raskt forbigått før avisene vender tilbake til «Skrik». Det er fortsatt en nagende følelse av angst i kunstmiljøer over hele verden for at dette kunstverket kan gå tapt.

Nordiske naboer

Selv 100 år etter unionsoppløsningen er det ikke lett å få noen oppmerksomhet i svenske aviser for hva som skjer i Norge. Men Munch klarer det.

Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, de to tabloidavisene i Stockholm og store svenske «landsortstidningar» gir bred omtale av tyveriet natt til mandag.

Det samme gjelder danske aviser som vanligvis heller ikke er så opptatt av det norske nyhetsbildet.

Men som med all annen kunst ender det som regel opp med verdifastsettelser.

Og mens bildene fra Jeløya blir omtalt som kunst til en verdi av noen få hundre tusen dollar, fastslår de utenlandske avisene at «Skrik» kan innbringe 75 millioner dollar eller mer dersom det lykkes å selge bildet.

(NTB)