Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Munchs hode tilbake

Bysten av Edvard Munch er satt på plass. Like mystisk som forsvinningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Torsdag den 18. november ble det kjent at bysten av kunstneren Edvard Munch var stjålet fra æreslunden på Vår Frelsers Gravlund i Oslo.

I dag er bysten på plass igjen. Tilsynelatende like sporløst som forsvinningen.

Dagbladet.no fikk tips i fra en turgåer i formiddag. Da vi kom fram til minnelunden, ble også gravlundens arbeidere gjort oppmerksomme på at bysten brått var tilbake.

Med ansiktet tydelig blankpusset, og iført slips, tronet Munchs byste på sokkelen over kunstnerens gravsted.

- Nå ble jeg glad, sier gravlundsjef Jan Taraldsen da han dukker opp.

- Jeg har akkurat snakket med politiet. Da diskuterte vi erstatningsspørsmålet, skulle tyvene bli tatt. Men nå er den jo plutselig kommet tilbake, sier han.

Bysten står mellom bystene av Arnulf Øverland og Erik Theodor Werenskiold. Den var festet til en halvannen meter høy steinsøyle med metallbolter.

Kunststunt?

image: Munchs hode tilbake

Et vitne meldte i fra om tyveriet til politiet. Men på grunn av snøfallet, fant de få spor på åstedet. Politiet bad derfor publikum om tips.

Det har lenge vært usikkert når tyveriet skjedde, men Taraldsen kan fortelle at bysten slett ikke har vært borte så lenge.

- En av våre vakter viste bysten fram til en amerikansk turist tirsdagen før tyveriet ble oppdaget. Derfor kan den ikke ha vært borte lenge, sier han.

Fredagen etter tyveriet ble det funnet en gipsavstøpning av bystens ansikt i Slottsparken. Nå viser det seg at også en annen gipsavstøpning ble funnet utenfor kunsthøyskolen forrige uke.

Det blankpussede ansiktet på bysten kan tyde på at det faktisk er avtrykk av den stjålne bysten som er blitt plassert ut som mystiske spor.

Dermed kan det vise seg å være et kunststunt gravlunden og politiet står ovenfor.

- Det hele kan se sånn ut. Selv om jeg ikke kunne tro at noen ville gjøre noe sånt på kunstnerens gravplass, sier Taraldsen til Dagbladet.no.

PUSSET: Bysten er blankpusset i ansiktet, og påført slips. Det kan tyde på at tyveriet har vært et kunststunt.
TILBAKE: Den stjålne Munch-bysten er på plass igjen - på like mystisk vis som den forsvant. Gravlundsjef Jan Taraldsen gleder seg stort over «julegaven».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media