Munchs hus

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hvilken europeisk by ville ikke prist seg lykkelig over å ha en kunstner som Edvard Munch som sitt bysbarn? I dag kappes storbyer om å markere sine kunstnere og vise fram deres hjem og inspirasjonssteder. Oslo har så langt ligget meget lavt. Den turist som vil oppsøke verdenskjente kunstneres hjem i landets hovedstad, kan få se Henrik Ibsens spartanske leilighet, mens Edvard Munchs hus Ekely er jevnet med jorda.
  • Kunstnerens hus i 28 år ble revet i 1960. Den gang visste man kanskje ikke bedre. I dag derimot vet vi hvor viktig det er for en by å ta vare på sine kulturelle røtter. Vi vet at noe av det som gir en by identitet og særpreg, er hvilke navn som knyttes til byen. Barcelona og Amsterdam er gode eksempler. Det er et tankekors at den tyske østersjøbyen Warnemünde hvor Munch tilbrakte halvannet år, fikk sitt «Munch-Haus» for to år siden.
  • Nå har Oslo sjansen. I disse dager skal skjebnen til Munchs barndomshjem Pilestredet 30 avgjøres. Hit flyttet familien Munch i 1868. Her mottok kunstneren mange av de barndomsinntrykkene som seinere skulle bli til bilder kjent av mennesker verden over. I Pilestredet tegnet han sine første kulltegninger og oppdaget gleden ved å ha et håndlag. I dag er huset en ruin som knapt er modernisert siden den gang. Gulv, takrosetter og fliser er de samme som de var på Munchs tid. Her har man muligheten til å restaurere et autentisk miljø fra kunstnerens barndom.
  • Faren for riving er betydelig. Byrådet i Oslo har flere alternativer. Det kan velge å bevare kvartalet. Det kan selge, med klausul om bevaring av fasader og gateløp, eller gå inn for å rive. Vi er ikke i tvil om at Oslo bør få sitt Edvard Munch-hus i Pilestredet. Kunstneren som ga hele sin malerisamling til byen, har sitt museum på Tøyen, men det berører oss ikke på samme måte som et møte med hans barndomshjem vil gjøre. Edvard Munch malte byens liv, dens skjebner, sykdommer og traumer. Det er verdenskjente motiver med Oslo som inspirasjon. Både byens egen befolkning og tilreisende vil kunne glede seg over en slik tilvekst til byens kulturelle identitet.