Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Munchs malerier tåler ikke å flyttes på

På flere faller malingen av lerretet.

SKAL FLYTTES: Munchs bilder skal flyttes om fire år. Mange tåler ikke ferden i dagens tilstand. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
SKAL FLYTTES: Munchs bilder skal flyttes om fire år. Mange tåler ikke ferden i dagens tilstand. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| 892 malerier venter på å bli konservert på Munch-museet. I mellomtiden tåler ikke kunstverkene å bli flyttet til Bjørvika.

Tre år før 150-års jubileet for Munchs fødsel og fire knappe år før Munch-museets flytting til Bjørvika er tilstanden til Munchs malerier, arbeider på papir og andre verker en trist affære, melder Aftenposten.no.

Flere av bildene er i så elendig forfatning at de ikke kan henge på veggen, de ligger på vatterte tepper. Munchs skulpturer ligner mest på en haug med leirklumper.

892 av Munchs 1.158 malerier trenger en eller annen form for nødkonservering før flyttingen.

173 av dem er i så dårlig stand at mer enn ti prosent av malingen på maleriet trenger konsolidering — det vil si at malingen må limes fast til underlaget. Kulturetaten har bedt om midler til en kartlegging, men er foreløpig ikke hørt av byens politikere.

Nødkonserveringen er anslått til å koste rundt 22 millioner kroner. Dersom alt nødvendig konserveringsarbeid skulle vært gjennomført, ville det vært nødvendig med 63 årsverk.

Direktør Gro Balas i Kulturetaten i Oslo vil ikke snakke om kommunens tidligere forsømmelser av Munchs arbeider, men viser til at det siden 2004 er bevilget 77 millioner til sikring, konservering, forskning og formidling.

Behovet for nødkonservering kommer imidlertid i tillegg til disse midlene.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!