Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Munchs utsikt står i fare

Naboer ber Riksantikvaren stoppe Bjarne Melgaards dødshusplaner.

 Motstand:  Bjarne Melgaards husplaner møter motstand blant naboene. Foto: Johannes Worsøe berg
Motstand: Bjarne Melgaards husplaner møter motstand blant naboene. Foto: Johannes Worsøe berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): Frontene står fortsatt steilt mot hverandre på Ekely i Oslo, der kunstneren Bjarne Melgaard har fått med seg Selvaag Gruppen og Snøhetta i planene om å sette opp sitt såkalte dødshus, skriver Kapital.

Fortvilte naboer mener at utbyggingen går på tvers av vedtak om både fredning og regulering til friområde. Nå i mars starter prosessen med omregulering og høringer, og naboene mener at Riksantikvaren - en av aktørene som partene er mest avhengige av - nesten bokstavelig talt må komme ned fra gjerdet.

- Til tross for at utbyggingen er i strid med fredningen som er vedtatt, har vi foreløpig ikke hørt noe fra Riksantikvaren, sier Svein Olav Daatland til Kapital. Han er leder av Ekely borettslag, som blir sterkest berørt av en eventuell utbygging på området.

- Det dreier seg om Edvard Munchs nærmiljø og motivkrets som Riksantikvaren fredet i 1997, men som nå er truet av nedbygging mens Riksantikvaren sitter på gjerdet og tier. Edvard Munchs bolig ble revet i 1960. Nå står Munchs utsikt og motivkrets i fare, mener han. 

I et brev til Riksantikvar Jørn Holme ber borettslaget om at Riksantikvaren allerede nå sørger for at utbyggingssøknaden blir avvist. Men mottageren av brevet nøler:

- Vi er et direktorat, og i det formelle løpet har vi ikke den saken ennå. Vi kan ikke gå ut og ha en mening om saken før vi har fått den på bordet, sier informasjonssjef Siri Wolland til Kapital.

Tomten det er snakk om eies av Selvaag Gruppen, og sammen med arkitektene i Snøhetta planlegger eiendomsselskapet å bygge det som skal bli en helt spesiell bolig for Melgaard, med både underjordisk svømmebasseng og et tolv meter høyt tårn.

Kapital har tidligere omtalt at det av planforslaget til arkitektene fremgår at bruksarealet over terreng skal være 453 kvadratmeter fordelt på tårn, skulptur og bolig, mens bruksarealet under terreng skal være 1.325 kvadratmeter - altså nesten 1.800 kvadratmeter bruksareal totalt.