Dolufaat (t.v.) har fått grunnleggende opplæring i spedbarnshelse og -stell og fungerer som helsearbeider i landsbyen i Bangladesh. Lille Munira (4) sitter trygt på armen til moren etter å ha overlevd en lungebetennelse. Alle foto: Menaca Calyaneratne/Redd Barna.
Dolufaat (t.v.) har fått grunnleggende opplæring i spedbarnshelse og -stell og fungerer som helsearbeider i landsbyen i Bangladesh. Lille Munira (4) sitter trygt på armen til moren etter å ha overlevd en lungebetennelse. Alle foto: Menaca Calyaneratne/Redd Barna.Vis mer

Munira (4) overlevde lungebetennelsen

"Den stille morderen" dreper to millioner barn hvert år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Lungebetennelse er i utgangpunktet en enkel tilstand å behandle. Den er lett å oppdage, og medisinen er billig. Det er egentlig helt unødvendig at så mange barn dør av sykdommen hvert år, sier Arne Myhre, som er lege ved Barne- og ungdomsklinikken på St. Olavs hospital og førsteamanuensis ved institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer ved NTNU.

I Norge er ikke lungebetennelse en livstruende tilstand fordi den stort sett blir oppdaget tidlig og behandlet. Men det er ikke lenge siden at barn døde også her hjemme av sykdommen.

- Hvis du går hundre år tilbake i tid, døde barn av lungebetennelse også i Norge. Det var to grunner til det: Under- og/eller feilernæring, som fører til at immunforsvaret fungerer dårligere. Og det fantes ingen effektiv behandling. Vi hadde ikke penicillin den gangen. Dette er årsakene til at barn i fattige land dør av lungebetennelse i dag, forklarer legen.

Moina med datteren Munira (4). I Bangladesh dør 35 000 barn under fem år hvert år. De dør av diaré eller diaré med lungebetennelse.
Moina med datteren Munira (4). I Bangladesh dør 35 000 barn under fem år hvert år. De dør av diaré eller diaré med lungebetennelse. Vis mer

 I tillegg vet mange foreldre ikke hvordan symptomene på lungebetennelse ser ut, og sykdommen blir ikke oppdaget tidlig nok, slik at behandling ikke blir igangsatt i tide.

- Symptomene er lette å oppdage når du kjenner dem. Det er to ting foreldrene må se etter: Det ene er at barnet puster fort. Det andre er at barnet har tung pust. Det sliter tydelig med å puste. Det er enkelt å kjenne igjen en lungebetennelse, men foreldre og helsearbeidere må få opplæring i å kjenne igjen symptomene, mener Myhre.

Lille Munira (4) fra Bangladesh var blant de heldige. Lungebetennelsen hennes ble oppdaget i tide.

Frivillige, lokale helsearbeidere er kjernen i Redd Barnas arbeid i fattige land hvor kvinner og barn ofte ikke har tilgang på helsetilbud. Dolufaat (t.v.) følger godt med på Muniras (4) vekst etter at hun ble frisk av lungebetennelsen.
Frivillige, lokale helsearbeidere er kjernen i Redd Barnas arbeid i fattige land hvor kvinner og barn ofte ikke har tilgang på helsetilbud. Dolufaat (t.v.) følger godt med på Muniras (4) vekst etter at hun ble frisk av lungebetennelsen. Vis mer

- Munira begynte å hoste og å være mye forkjølet. Hun hadde også problemer med å puste. Da tok jeg henne med til Dolufaat, som ga meg medisin til Munira. Hun ga meg råd om å beskytte Munira fra kulde og å gi henne næringsrik mat som melk, egg, grønnsaker og ris, forteller Moina, moren til Munira, til en av Redd Barnas medarbeidere i Bangladesh.

Frivillige helsearbeidere
Dolufaat Begum (40) er en av flere frivillige, lokale helsearbeidere som har fått opplæring i et Redd Barna-prosjekt. Tanken bak prosjektet er å utdanne lokale kvinner i grunnleggende medisinsk rådgivning og behandling, slik at de kan hjelpe mødre og barn i landsbyen sin. De frivillige helsearbeiderne har ikke nødvendigvis en helseutdannelse fra før, men de har minst 8 års skolegang. Etter opplæringen kan de gi råd om ernæring, hygiene, amming, og de kan oppdage og behandle visse sykdommer, som lungebetennelse og diaré, som er de to sykdommene som tar livet av flest barn under fem år.

- Jeg husker for to år siden at jeg så et lite barn som ofte var forkjølet og hostet. Barnet døde. Det fantes ingen helsearbeidere i området på den tiden. Nå har jeg fått opplæring og jeg er sikker på at jeg kan forhindre slike dødsfall fordi jeg vet at det er lett å behandle slike sykdommer, sier Begum.

Arne Myhre har selv arbeidet som lege i Zimbabwe for organisasjonen SAIH og anbefaler bruk av lekfolk og helsepersonell til medisinsk arbeid på landsbygda hvor legemangelen er stor. 

Moina med de to døtrene sine Munira (4) og Mehrin (8). Begge døtrene har nå tilgang på helsetjenester gjennom Redd Barnas prosjekt med å gi lokale, frivillige kvinner opplæring i barnepleie. Helsearbeiderne kan oppdage og behandle enkle sykdommer som lungebetennelse og diaré.
Moina med de to døtrene sine Munira (4) og Mehrin (8). Begge døtrene har nå tilgang på helsetjenester gjennom Redd Barnas prosjekt med å gi lokale, frivillige kvinner opplæring i barnepleie. Helsearbeiderne kan oppdage og behandle enkle sykdommer som lungebetennelse og diaré. Vis mer

- I distriktet hvor jeg var bodde det 100 00 mennesker, og jeg var den eneste legen. Vi brukte mye tid på å utdanne sykepleiere og helsepersonell som befant seg ute i landsbyene til å gjenkjenne symptomer og å behandle de sykdommene som gikk igjen. Lungebetennelse så vi for eksempel veldig ofte. Det er vanlig at 10-12 sykdomsgrupper står for 90 % av sykdomsbyrden i et område. Da er det viktig å ha noen som er gode til å kjenne igjen og behandle akkurat disse sykdommene og som er tilstede lokalt. Det behøver ikke å være en lege eller en spesialist, sier Myhre.

Legen understreker hvor viktig det er at det finnes helsearbeidere ute i landsbygda.

- Mange hjelpeorganisasjoner opererer med det de kaller Community Health Workers.  Det er ikke sykepleiere eller utdannet helsepersonell, men folk som oppfattes som tillitspersoner i en landsby og som har fått kursing i enkle forebyggende og behandlende tiltak. Det er de som står folket nærmest, ikke legen, mener Myhre.

Ble frisk
Munira er nå på bedringens vei, kunne en lettet mor fortelle til Redd Barna-medarbeiderne.

- Etter at jeg ga Munira medisinen, ble hun mye bedre. Jeg var virkelig redd for at tilstanden hennes skulle bli verre. Hun puster fortsatt fra magen og først når hun blir helt frisk, kommer jeg til å kunne slappe av.