Munk (90) myrdet under bønn

Av kvinne som ville ha oppmerksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over store deler av den kristne verden har drapet vakt sjokk og sorg: Broder Roger var en av grunnleggerne av den felleskristne bevegelsen Taize. Taize besøkes årlig av flere hundre norske kristne.

Kuttet i strupen

Drapet skjedde på tirsdag under kveldsgudstjenesten i Taize, som ligger i Satne-et-Loire i Frankrike. 2500 ungdommer var samlet til den tradisjonelle aftenbønnen i Forsoningskirken i Taize.

90-åringen var til stede under bønnen sammen med andre munker da han ble angrepet og stukket i hjel med kniv.

De som sto rett ved Broder Roger, hørte skrikene, men rakk ikke å hindre at han ble truffet av flere dødelige knivstikk. Blant annet fikk han flere knivstikk i strupen. Kvinnen som drepte munken, ble øyeblikkelig overmannet foran de sjokkerte tilskuerne.

Kvinnen (36) er fra Romania og skal ikke være tilregnelig.

Ville ikke drepe

Kvinnen sier at hun ikke ønsket å drepe den avholdte 90-åringen. Hun ville bare ha oppmerksomhet, ifølge statsadvokaten.

MYRDET: Broder Roger omgitt av ordensbrødre i Forsoningskirken i Taize. På tirsdag ble han angrepet og drept i den samme kirken. Foto: SCANPIX
MYRDET: Broder Roger omgitt av ordensbrødre i Forsoningskirken i Taize. På tirsdag ble han angrepet og drept i den samme kirken. Foto: SCANPIX Vis mer

Kvinnen har i avhør sagt at hun prøvde å få kontakt med Broder Roger flere ganger, men ikke klarte det fordi det var så mange mennesker i Taize.

Kniven kjøpte hun allerede et drøyt døgn før hun overfalt den svekkede munken. Kvinnen har psykiske problemer, og politiet venter på mer informasjon om kvinnens psykiske helsetilstand.

Naboer i Romania sier ifølge et nasjonalt nyhetsbyrå at kvinnen ofte lo på en merkelig måte og sa at hun ble forfulgt av mennesker fra Taize som ville gjøre henne vondt, skriver Der Spiegel.

Paven i sorg

Bror Roger var kjent og svært respektert i det store, felleskristelige miljøet i Europa. Lederen for unge tyske katolikker, Knuth Erbe, sammenlikner den avdøde munken med pave Johannes Paul II og Mor Theresa. Både pave Johannes Paul, erkebiskopen av Canterbury og andre kjente kristne ledere har deltatt på samlinger i Taize. Tusenvis av mennesker reiser hvert år dit på pilgrimsreise.

Bror Rogers spesielle stilling blant internasjonale kirkeledere kom tydelig frem under høytiden da pave Johannes Paul ble begravet i Roma i vår:

Bror Roger var opprinnelig protestantisk pastor fra Sveits, og protestanter får ikke motta nattverd i den katolske kirken. Likevel valgte kardinal Ratzinger, som kort tid etterpå ble pave Benedikt XVI, å gi nattverd til Bror Roger.

Pave Benedikt har mottatt beskjeden om drapet med stor sorg. Frankrikes visepresident har også sendt kondolansebrev til brødreordenen i Taize.

PSYKISKE PROBLEMER:</B> Luminita Solcan er mistenkt for å ha drept den verdenskjente munken.