Munk og nonner siktet for eksorsisme-drap

Bandt nonne til kors og forlot henne i tre dager i Romania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nonnen Marcica Irina Cornici (23) døde forrige onsdag etter såkalte eksorsismeritualer i det rumensk-ortodokse Hellig Treenighet-klosteret i nordøstre Romania.


Nå er munken Daniel Petre Corogeanu (29) og fire nonner ved klosteret siktet for drap under skjerpende omstendigheter, melder nyhetsbyrået AP.

De fem var fra før siktet for frihetsberøvelse med døden til følge, men alle har vært på frifot. Ifølge statsadvokat Ovidiu Berinde ble siktelsen utvidet i går kveld, etter at de mistenlke hadde forklart seg i over elleve timer. Alle fem ble like etter pågrepet av politiet.

«Korsfestet»

Cornicis død har vekket sterke reaksjoner i Romania etter at detaljer rundt eksorsismeritualene er blitt kjent.

23-åringen var blitt kneblet med et håndkle og bundet til et kors med lenker. Deretter ble hun etterlatt i et kaldt rom i tre dager uten mat eller drikke.

Munken ble tidlig pekt ut som en hovedmistenkt. Corogeanu nekter for at Cornici ikke fikk mat, men han skal ha fortalt politiet at hun ble lenket fast fordi hun var voldelig og at de ville «drive djevelen ut av henne».

På spørsmål om ikke kvinnen var mentalt syk og trengte medisinsk hjelp snarere enn eksorsisme, skal presten ifølge AP ha svart:

BEGRAVET: Maricica Irina Cornici ble begravet i klosteret på søndag. Den siktede munken (til høyre) forrettet. Foto: SCANIX/AP
BEGRAVET: Maricica Irina Cornici ble begravet i klosteret på søndag. Den siktede munken (til høyre) forrettet. Foto: SCANIX/AP Vis mer

- Man kan ikke drive djevelen ut av et menneske ved hjelp av piller. En person som er besatt kan bare helbredes gjennom faste og bønn.

En foreløpig obduksjonsrapport viste at 23-åringen døde som følge av uttørking, utmattelse og mangel på oksygen. Hun hadde også skader på armer, bein og bryst.

Sterke reaksjoner

Rasende rumenere mener Corogeanun har brakt landets ortodokse kirke i vanry. I går tok flere oppstilling utenfor rettshuset i byen Vaslui for å få et glimt av ham. Deler av folkemengden ropte ut skjellsord mot munken, mens andre tok til orde for at både han og de fire medsiktede nonnene er uskyldige.

På grunn av den opphetede stemningen har munkens advokat, Luana Pintilie, bedt om at høringer og en eventuell rettssak flyttes til en annen by. Det sa retten i Vaslui nei til.

Munken Corogeanu ble suspendert fra kirka i forrige uke. Det hindret ham likevel ikke i å forrette under den døde nonnens begravelse på søndag.

Klosteret er stengt på ordre fra kirkeledelsen i hovedstaden Bucuresti. Dersom munken eller noen av de fire nonnene blir funnet skyldige, risikerer de 25 år bak fengselsmurene.

• Munken forrettet i begravelsen

• Nonne døde under eksorsisme