Munkenes revolusjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Munkene som holder på å velte militærregimet i Burma marsjerer under et heldig stjernetegn. Stjernetegnet heter De olympiske ringer. Med Kina som nærmeste handelspartner og ideologiske nabo er det et sterkt press på generalene i Rangoon for ikke å starte et blodbad. Et blodbad i Burma vil ikke bare ramme generalene – som likevel er politisk isolert – men også neste års OL-arrangør Kina. Derfor er soldatene inntil videre i kasernene, mens munker, nonner og borgere får lov til å dominere gatene.

Det er et kraftfullt spill vi er vitne til i Burma. Rett står mot urett. Historisk sett er munkenes revolusjon i slekt med Mahatma Gandhis pasifistiske frigjøringskamp fra britene i nabolandet India. Den er i slekt med Martin Luther Kings borgerrettighetskamp i USA, med Nelson Mandelas kamp mot apartheid i Sør-Afrika, og med Lech Walesas og Václav Havels frigjøringskamp mot sovjetisk herredømme i Sentral-Europa. Munkene i Burma slåss en kamp som fortjener vår støtte.

Men det er ikke lett å støtte munkenes rettferdige kamp. I januar i år la både Kina og Russland ned veto mot en resolusjonstekst i FNs sikkerhetsråd som støttet demokratiutvikling og menneskerettigheter i Burma. Det går et stadig sterkere ideologisk skille mellom intervensjonisme og ikke-intervensjonisme i internasjonal politikk. Skillet går veldig grovt sett mellom Vesten og Østen. Og USAs krig i Irak er hovedgrunnen til at land som Kina og Russland kan vende det døve øret til krav om internasjonal solidaritet og aksept for generelle menneskerettigheter i andre verdenshjørner. Også på den måten er krigen i Irak en katastrofe.

USA begrenser nå sin handel med Burma. Men det hjelper lite så lenge Kina er den helt dominerende handelspartner og nærmeste politiske allierte. Det er ikke ofte Dagbladet setter sin lit til stjernetegn. Men i tilfellet Burma så håper vi at de olympiske ringer vil beskytte munkene og deres allierte i den rettferdige kamp de nå kjemper.