Munn- og klovsyk børs

Det er munn- og klovsyke på børsene for tiden: Til og med de friske aksjene slaktes!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har gjennom hele vinteren benyttet siste børskommentar før helgen til å advare mot risikoen for ytterligere kursras, især for teknologiaksjer. Ukekommentaren har supplert vår daglige kommentar før børsåpning, som gang på gang har advart mot risikoen for ytterligere kursfall.

Selvsagt er det for vår del tilfredsstillende å konstatere at vi hadde rett: Det ble langt verre enn mange var villige til å innse rundt årsskiftet.

Vi vet imidlertid at mange har blødd på veien ned. På nedturen kan nok mange bekrefte at det er psykologien som er den verste fienden. For det er vanskelig å tro på oppgang for noe som har falt 20, 30 og 40 prosent i løpet av kort tid, og til og med halveres!

De siste par årene har imidlertid lært oss at det kort vei mellom himmel og helvete. Aksjemarkedet er et spill mellom frykt og grådighet. Ikke dermed sagt at det utelukkende er et psykologisk spill, selv om investorenes psyke typisk spiller sterkere inn nær topper og bunner.

Psykologien har imidlertid en tendens til å overskygge de fundamentale forhold når hestene bites. Blant annet derfor anbefaler vi den langsiktige investor å kjøpe nå. Les mer om det her.

For dem som allerede har sett sine sparepenger forvitre, er det selvsagt en mager trøst at også de profesjonelle taper så det griner. Slik har det alltid vært:

I 1980-årene hadde vi Philippe Hecker. I 1990-årene hadde vi obligasjonsmegler Jan Ihlum Christensen i Carnegie, valutamegler Birger Østraat i Effex og aksjemegler Erik Langaker i Fiba Nordic.

Alle var for øvrig småtterier i forhold til Nick Leeson i den britiske storbanken Barings.

Denne uken ble det kjent at Lars Traberg i Christiania Markets og en trader i DnB Markets har påført Kreditkassen og DnB store tap på aksjetrading. (DnB har for øvrig en annen aksjemegler under etterforskning for hvitvasking av penger. I sum må dette være pinlig for 'statsbanken'!)

Hva er det forresten med dansker og norske meglerhus? Nevnte Ihlum Christensen var dansk. Han påførte Carnegie et tap på over 300 millioner kroner i obligasjonsmarkedet i løpet av noen hektiske aprildager i 1994.

Traberg som ble suspendert denne uken, er også dansk, og nylig ble det avdekket trading-tap på 10 millioner kroner, et beløp som ganske sikkert vil bli større. Traberg kom for øvrig fra nettopp Carnegie, der det langt fra ble noen suksess på aksjetrading, for å si det mildt.

Forskjellen på Traberg og alle småinvestorene er at dansken trolig slipper unna med en ripe i lakken, mens småaksjonærene må innfinne seg meg at sparepengene er fordunstet.

For dette er en av mange anomalier i verdipapirmarkedet: Når en hot shot trader brenner av millioner av kroner, mister han (det er stort sett mannfolk!) jobben, men får svært ofte en tilsvarende jobb igjen. Du og jeg får ikke en ny mulighet når vi går inn i aksjer nær toppen og blir tvunget til å selge unna med tap en stund etterpå.

'Det er ikke mulig', utbryter du. 'Joda', svarer vi. Ihlum Christensen jobbet i flere meglerhus før han kom til Carnegie, og i ettertid viste det seg at han hadde tapt penger overalt. Og ingen vet hvor mye penger Traberg har svidd av i Carnegie og Kassa....

Så rart det enn kan høres, trenger likevel ethvert marked spekulanter, vel å merke spekulanter som holder seg innenfor visse rammer. (Felles for finansskandalene er at personene som er involvert har gått langt utover sine rammer).

Aksjemarkedet er nemlig også en markedsplass for kjøp og salg av risiko. Spekulantene kan være villige til å kjøpe den risikoen vi selv ikke vil sitte med. Torsdag 22. mars var det eksempelvis en haug med investorer som ikke ville ta i aksjer, og solgte over en lav sko.

Spekulantene kjøpte, og tjente trolig en liten slump på det siden en rekke aksjer opplevde en hyggelig opptur igjen i dag. Men uten de risikovillige hadde det blitt vanskelig å få solgt aksjer i det hele tatt, ikke sant?

Så til fredagens marked

Teknologisektoren toppet handlelisten i dag etter gårsdagens rally på Nasdaq-børsen. I og med at denne fortsatte markert opp fra start i dag, økte bare interessen for teknologiaksjene i sluttminuttene.

Telenor hevdet seg høyt på omsetningslisten og steg 5,3 prosent. Omsetningsvolumet ble imidlertid blåst opp av store poster krysset av Orkla Enskilda Securities tidlig på dagen til gårsdagens sluttkurs. Denne typer transaksjoner var det i de fleste av de mest omsatte aksjene i dag.

Også i forrige uke var det liknende transaksjoner.

IT-indeksen sluttet opp 2,9 prosent anført av Tandberg (+ 6,3 prosent), Opticom (+ 2,8 prosent) og Merkantildata (+ 5,6 prosent). Mye tyder på at investorene i dag satset på noen av de papirene som har falt mest den senere tiden.

Oppturen i USA løftet også InFocus-kursen noe, men aksjen endte likevel ned 1,7 prosent til 142,50 kroner. Finanskanalen.no kunne fredag melde at selskapets finansdirektør er på vei ut.

Shippingindeksen var dagens svakeste. Frontline falt 2,3 prosent til 149 kroner, og mye tyder på at tankmarkedet er i ferd med å få en korreksjon nedover. Ellers falt kursene for en rekke av oljeserviceaksjene.

Norske Skog Canada falt kraftig på Toronto-børsen etter at det ble bekreftet at det foregår oppkjøpsforhandlinger med kanadiske Pacifica Papers. A-aksjen falt 5,7 prosent på Oslo Børs i dag til 123,50 kroner. B-aksjen falt 3,9 prosent. Samlet ble det omsatt aksjer i Norske Skog for 38 millioner kroner.

Og når indekstunge selskaper som Norsk Hydro og Orkla falt henholdsvis 2,2 og 1,7 og prosent, samt Gjensidige NOR Sparebank falt 5,7 prosent siden aksjen går eksklusive utytte på 17 kroner, var det ikke til å komme unna at totalindeksen til slutt falt 0,35 prosent til 1.235,25 poeng.

Som vi skrev innledningsvis er det helt klart munn- og klovsyke på børsen for tiden: Det er så ille at selv de friske aksjene blir slaktet!

Og derfor ligger det også mange interessante kjøpsmuligheter der ute. Ha en god helg!

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.