Munn- og klovsyke i Frankrike

Frankrike frykter at de har fått munn- og klovsyke etter at det ble påvist antistoffer i flere sauer. Dermed kan det bli importforbud av kjøtt til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykdommen ble påvist i en sau som opprinnelig kom fra Storbritannia, og som ble testet etter at den var slaktet. Men det ble kun påvist antistoffer i sauene, og sauene ble brent før de fikk sjekket om dyrene hadde utviklet munn- og klovsyke.

Vurderer importforbud

Før nyheten om at munn- og klovsyke kan ha nådd Frankrike, hadde den norske regjeringen krisemøte om hvilke tiltak de skulle sette i gang for å hindre smitte til Norge.

Landbruksminister Bjarne Håkon Hansen opplyste da at dersom det ble påvist smitte på kontinentet så ville de vurdere importforbud av mat, melkeprodukter og dyr fra EU.

Nå kan smitten ha kommet til kontinentet, men direktør Eivind Liven i Staten dyrehelsetilsyn ønsker ikke å kommentere de nye opplysningene til Dagbladet.

Liven var med på regjeringens krisemøte på Statsministerens kontor.

60 tilfeller i Storbritannia

Britene har hittil slaktet og destruert 53.000 dyr. Til sammen 60 tilfeller er oppdaget. I midten av uka vil de fleste supermarkeder i Storbritannia være tomme for ferskt kjøtt. Regjeringen har derfor bestemt seg for å lette på transportrestriksjonene i smittefrie områder.

Det store spørsmål er om sykdommen har spredd seg til kontinentet. På en belgisk gård som driver griseoppdrett, ble tre mistenkelige tilfeller oppdaget. Det var griser som kom fra Storbritannia for noen uker siden. Hele besetningen på 323 dyr ble utryddet, og 13 virksomheter som har hatt kontakt med gården ble satt i karantene.

Greit med fotbad

De første flypassasjerene fra London som måtte ta fotbad på Gardermoen søndag ettermiddag, tok utfordringen med godt humør og stor forståelse.

- Fotbad er greit nok det, dersom det kan bidra til å hindre spredning av munn- og klovsyken, var gjennomgangstonen blant passasjene som kom med SK-512 fra London søndag ettermiddag.

Det var Statens dyrehelsetilsyn som sent lørdag kveld besluttet å iverksette desinfisering av skotøy ved samtlige norske flyplasser og havner hvor det er ventet passasjerer fra Storbritannia og Belgia.

Ved Fagernes lufhavn ankom det søndag et charterfly med 77 britiske turister som skulle til hoteller og hytter i Valdres-området. Alle disse måtte også gjennom «fotvask», i tillegg til at passasjerenes bagasje ble kontrollert for kjøttvarer. Turistene ble også oppfordret til å unngå landbruksmiljøer mens de er i Norge.

(NTB-AFP)

<B>SMITTET: Det er nå påvist at munn- og klovsyke har kommet til det europeiske fastlandet. Her et bilde fra et muslimsk saueslakteri utenfor Paris.
IKKE NOK: Desinfiserende fotbak for passasjerer fra Storbritannia på Gardermoen, er trolig ikke nok for å stoppe smitten av munn- og klovsyke.