Munn- og klovsyke i Frankrike

Franske veterinærmyndigheter slår alarm etter at det er oppdaget munn- og klovsyke på kontinentet. Norske myndigheter med landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen i spissen sitter i ettermiddag i krisemøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hanssen kom i dag direkte fra budsjettkonferanse på Halvorsbøle til krisemøtet i landbruksdepartementet. Til stede på møtet er representanter for veterinærinstituttet, dyrehelsetilsynet og tollvesenet. Spørsmålet nå er hvilke tiltak Norge skal iverksette. Det er innkalt til pressekonferanse om situasjonen senere i ettermiddag.

Meldingen om munn- og klovsyke i Frankrike blir bekreftet av landbruksdepartementet. Seks kyr i provinsen Mayenne i Frankrike er smittet. De viste alle symptomer på sykdommen, og det ble tatt prøver av dem.

De seks kyrene tilhører en besetning fra et bruk som var nabo med en gård med importerte dyr fra Storbritannia. Det er tilsammen 113 melkekyr på gården, og slakting av disse startet allerede i går kveld.

Slakteprogram

Den nye situasjonen i Frankrike kan føre til at myndighetene starter med storslaktning, slik det er blitt gjort i Storbritannia. Der er tilsammen 114 000 dyr slaktet.

Som et forebyggene tiltak har franske myndigheter så langt slaktet og destruert 40 000 kyr for å holde munn- og klovsyken unna landet, men det har tydeligvis ikke lyktes. Nå skal flere dyr slaktes.

Ministeren informeres

Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen blir løpende oppdatert om situasjonen som er oppstått.

Dersom det skulle vise seg å være nødvendig, vil alle reisende til og fra Frankrike bli desinfisiert fra og med i dag. Dette tiltaket er allerede innført for reisende som besøker de britiske øyer.

DESINFISERING:</B> Grensestasjonene er klare til å desinfisere flere passasjerer dersom det er aktuelt.
<B>KRISEMØTE:</B> Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen har kalt inn til et nytt krisemøte i dag. Det kan bli inført importforbud av matvarer fra kontinentet.
<B>BRENNER DYRA:</B> Franske myndigheter har allerede startet destruering av dyr for å begrense skadene i forbindelse med munn- og klovsykespredningen.