Coronaviruset:

Munnbind-alarm: - Veldig farlig

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell frykter falsk trygghet.

Publisert
Sist oppdatert

I Sverige er ikke munnbind et tema. I et intervju med den tyske avisa Bild deler landets statsepidemiolog Anders Tegnell sitt syn på nødvendigheten av munnbind.

STATSEPIDEMIOLOG: Anders Tegnell, statsepidemiolog i Sverige, svarer i et nytt intervju på spørsmål om landets munnbind-strategi. Foto: Henrik Montgomery / TT / Reuters / Scanpix
STATSEPIDEMIOLOG: Anders Tegnell, statsepidemiolog i Sverige, svarer i et nytt intervju på spørsmål om landets munnbind-strategi. Foto: Henrik Montgomery / TT / Reuters / Scanpix Vis mer

- Land som Spania og Belgia har fått befolkningen til å bruke munnbind, men antallet infeksjoner har økt, sier han til den tyske avisa.

Stadig innfører flere land påbud om bruk av munnbind utendørs og/eller på offentlig transport. For en drøy uke siden snudde blant annet danskene og innførte krav om munnbind når de bruker kollektiv transport. Den siste tida har også land, som Storbritannia og Belgia, innført påbud om bruk av munnbind på offentlige steder som butikker.

I Red light distrikt i Amsterdam ble det rett før helga påbudt med munnbind - og som de fleste vet er det krav om å ha på munnbind på fly.

I Norge er ikke et slikt påbud innført, men assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad uttalte forrige uke at det om kort tid vil komme nye råd relatert til bruk av munnbind i Norge.

Bent Høie har gått ut med et bilde der han viser hvordan munnbindet ikke skal brukes.

- Overraskende svakt

I Intervjuet med statsepidemiolog Tegnell, som gjengis hos Expressen, får Tegnell spørsmål om den svenske coronastrategien. Han gjentar her at den store feilen var deres manglende evne til å stoppe spredningen av smitte til syke- og eldrehjem.

REGJERINGEN: Bent Høie sier at det å holde avstand til hverandre beskytter mer enn munnbind, så nye anbefalinger til å bruke munnbind vil være i situasjoner hvor det å opprettholde avstand vil være vanskelig. Reporter: Sofie Braseth. Foto: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

I intervjuet med Bild får Tegnell spørsmål om Tysklands krav om bruk av munnbind er overflødig.

- Resultatet av munnbindene som er produsert er overraskende svakt. Selv om så mange mennesker rundt om i verden bruker dem. Det overrasker meg at vi ikke har flere eller bedre studier av hvilke effekter munnbindene faktisk gir, sier Anders Tegnell.

- Falsk trygghet

- De svenske folkehelsemyndighetenes motstand mot munnbind har blant annet handlet om at de som bruker dem kan oppleve en form for falsk trygghet, og miste årvåkenheten når det gjelder de sosiale begrensningene og hygienerutinene, sier Tegnell.

- Det er i hvert fall veldig farlig å tro at munnbind kan løse problemet vårt, fortsetter Tegnell i intervjuet.

Tegnell fastholder her at det å holde barneskoler åpne har vært et godt tiltak, ettersom det har gitt barn muligheten til å fortsette å gå på skole, uten at det, ifølge myndighetenes tall, har påvirket smittespredningen.

- Klar advarsel

Professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein mener det er på høy tid at munnbind blir påbudt og ikke bare en anbefaling.

- Den nåværende utviklingen er en klar advarsel og er veldig bekymringsfull for meg. Antall nye infeksjoner og dødsfall har falt betydelig i hele Europa, men de siste dagene har vi sett at antallet nye infeksjoner øker betydelig igjen. Denne utviklingen er virkelig veldig bekymringsfull, sa Klein til Dagbladet i helga.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer