Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smitteutstyr

Munnbind over bord - strender oversvømmes

Munnbind fosset innover stranda da 40 containere veltet fra et skip utenfor Australia.

OVERBORD: Containere med blant annet munnbind, falt overbord fra et containerskip på vei fra Kina til Australia. Video: Den australske kystvakten Vis mer

Husholdningsartikler, byggevarer og store mengder munnbind er skylt opp på strender på Australias østkyst, etter at Singapore-registrerte «APL England» søndag mistet 40 containere over bord.

«Stranda så ut som ei søppelfylling», sier Aliy Pott, som bor i Sydney-forstaden Bondi, til The Guardian.

Onsdag morgen deltok hun i oppryddingen på Coogee, ei av strendene som er rammet. Hun fikk hendene bokstavelig talt fulle av munnbind - som det mange steder i verden har vært mangel på under corona-krisen.

Undersøker miljøvern-brudd

Nå er undersøkelsene i gang for å finne ut av hva som gikk galt.

Svaret virker iøynefallende. På bilder Australias kystvakt AMSA har lagt ut på Facebook virker lasten på forurensingskilden «APL England» mildt sagt dårlig stablet.

PREKÆRT: Slik så det ut ombord i containerskipet «APL England» da havnemyndigheten AMSA tok sine bilder. Foto: AMSA
PREKÆRT: Slik så det ut ombord i containerskipet «APL England» da havnemyndigheten AMSA tok sine bilder. Foto: AMSA Vis mer

- Straks skipet er trygt i havn [i Brisbane] vil vi begynne vår undersøkelse som vil fokusere på sikkerheten på skipet, inkludert om lasten var ordentlig stablet og sikret på skipet, og mulige brudd på forurensningsreguleringer, sa operasjonssjef Allan Schwartz i AMSAs siste oppdatering som ble skrevet tirsdag.

- Flere plastsekker fulle

Nå har lokalbefolkningen på Australias østkyst fått nok å gjøre, hvis de vil holde sine berømte strender rene.

Ei av de mest berømte, Bondi Beach, er ifølge The Guardian overstrødd av blant annet fleksible plastrør.

- Vi fikk flere plastsekker fulle, forteller Aliy Pott om ryddejobben hun og to andre satte i gang med onsdag morgen.

- Så mange containere som falt, frykter jeg at dette blir en daglig foreteelse. Folk må ta seg tid til å gå ned til stranda si, sier hun til The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!