USA

Munnbind-sinne - trosser myndighetene

Flere skoledistrikter trosser krav fra guvernører. Munnbind-debatten på skoler i USA setter sinnene i kok.

Mary Tereilleger til venstre er barnehagelærer i Boward Count skoledistrikt, og er for bruk av munnbind. Antimunnbind-demonstrant Heather Tanner til høyre Mary Tereilleger. Foto: Amy Beth Bennett/South Florida Sun-Sentinel via AP
Mary Tereilleger til venstre er barnehagelærer i Boward Count skoledistrikt, og er for bruk av munnbind. Antimunnbind-demonstrant Heather Tanner til høyre Mary Tereilleger. Foto: Amy Beth Bennett/South Florida Sun-Sentinel via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

Skolene i USA åpner opp igjen etter sommerferien i disse dager.

Delta-varianten har fått fotfeste i landet, som har gitt USA både økende smittetall og sykehusinnleggelser den siste måneden.

Slo alarm

Folkehelseeksperter og statlige ansatte i USA slo denne uka alarm om økningen av sykehusinnleggelser blant coronasmittede barn.

Krav om munnbind eller ikke for elever og lærere ved skolene har vært debattert ettersom de fleste elevene ikke er vaksinerte.

I juli meldte AP News at skolene i de fleste delstater ikke vil innføre krav om munnbind, men vil «sterkt anbefale» det.

SKAPER REAKSJONER: Tidligere president i USA, Donald Trump, harselerer med Taliban-lederen i en tale lørdag kveld. Det har skapt reaksjoner. Video: NewsMax. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Skoler trosser ordre

Guvernør i Florida, Rick DeSantis, har kommet med en ordre hvor han nekter skolene i Florida å kreve at elevene skal bruke munnbind.

Det til tross for at Florida sammen med Louisiana og Arkansas er områdene som i øyeblikket har flest nye smittede per innbygger.

- Vi er i unntakstilstand i Orlando. Området flyter over av uvaksinerte covid-pasienter, og vi har ikke noe sted å plassere dem. Vi trenger et feltsykehus, skrev kirurg ved universitetssykehuset i Florida, Sam Atallah på Twitter denne uka.

Ifølge Reuters er Broward County det siste skoledistriktet til å overse den republikanske guvernørens ordre.

Reuters melder også at Dallas Independent skoledistrikt mandag gikk ut og sa at de krevde bruk av munnbind på skolen. Dermed trosser de beskjeden fra den republikanske guvernøren Greg Abbott.

- Guvernør Abbots orde begrenser ikke skoledistriktets rett som en arbeidsgiver og institusjon til å sørge for fornuftige og trygge regler for ansatte og elever, skriver Dallas skoledistrikt i en uttalelse, ifølge Reuters.

Biden-reaksjon

Debatten har vekket demonstranter fra begge sider.

Også president Joe Biden, som selv representerer Demokratene, har engasjert seg. Reuters skriver at Biden har åpnet for å gi støtte til skolene som innfører munnbindkrav, om guvernør DeSantis skulle trekke støtten fra delstaten.

Ifølge Forbes sa Biden under en tale tirsdag at han undersøker mulighetene for å nekte delstatene muligheten til å forby skolene å ha munnbindkrav.

- Jeg tror ikke jeg har makten til det, men teamet mitt sjekker det, sa Biden ifølge Forbes.

Bidens pressesekretær, Jen Psaki, var forrige uke kritisk til både DeSantis og Abbotts holdning til hvordan de skal håndtere de økende smittetalla.

- De fleste republikanske guvernørene gjør det rette. Men DeSantis og Abbott burde komme seg ut av veien om de ikke vil følge de nasjonale retningslinjene, sa Psaki ifølge Forbes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer