Munnbind

Munnbindene som funker - og ikke

Standard munnbind beskytter ikke primært mot viruset.

BESKYTTER OMGIVELSENE: De vanligste munnbindene beskytter primært ikke bæreren av munnbindet mot viruset. Foto: NTB Shutterstock
BESKYTTER OMGIVELSENE: De vanligste munnbindene beskytter primært ikke bæreren av munnbindet mot viruset. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

- Vi vil virkelig at alle skal forstå forskjellen mellom de maskene som beskytter deg og de som beskytter omgivelsene, sier Legemiddelverkets Helena Dzojic.

Hun er enhetssjef ved Medisinteknikk hos svenske Läkemedelsverket, og sier til Expressen at om du som forbruker skal kunne kjøpe riktig produkt, bør du starte med hvem du vil beskytte. Deg selv eller andre.

- Hovedsakelig er munnbind ment for å beskytte omgivelsene. Hvis du vil beskytte deg selv, er det åndedrettsvern som gjelder, sier Helena Dzojic til den svenske avisa.

Myndighetene anbefaler bruk av munnbind hvis det ikke er mulig å holde 1 meter avstand.

Hovedoppgaven til munnbindet og grunnen til at vi oppfordres til å bruke det, er ifølge FHI for å hindre at smittsomme personer uten symptomer smitter andre.

FORKLARER: Helena Dzojic, enhetssjef ved Medisinteknikk hos svenske Läkemedelsverket. Foto: Läkemedelsverket
FORKLARER: Helena Dzojic, enhetssjef ved Medisinteknikk hos svenske Läkemedelsverket. Foto: Läkemedelsverket Vis mer

- Munnbind brukes for å redusere risikoen for at bæreren overfører smittsomme partikler fra seg til omgivelsene, mens åndedrettsvern tar sikte på å beskytte bæreren selv mot å få smittsomme partikler fra miljøet. Det er en forskjell, sier Dzojic.

Fakta om munnbind

I områder med høy smitterisiko er det gitt anbefalinger, eller påbud, om bruk av munnbind i situasjoner der avstand ikke kan opprettholdes.

Munnbind bør ikke erstatte andre tiltak.

Munnbind fås kjøpt blant annet i dagligvare og apotek.

Kilde: FHI

Munnbind vs. åndedrettsvern

Det finnes dokumentasjon på at medisinske munnbind kan ha beskyttende effekt mot spredning av luftveisinfeksjoner i samfunnet, men resultatene fra forskningen varierer sterkt.

- Effekten av munnbind avhenger av blant annet filtreringsevne, om det brukes på korrekt måte og graden av smitte i samfunnet, forklarer seniorrådgiver i FHI ved avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging, Mette Fagernes.

EKSPERT: Seniorrådgiver i FHI ved avdeling for infeksjonsforebygging Mette Fagernes. Foto: FHI
EKSPERT: Seniorrådgiver i FHI ved avdeling for infeksjonsforebygging Mette Fagernes. Foto: FHI Vis mer

Kort fortalt brukes munnbind for å beskytte de rundt deg, slik at du ikke skal smitte andre. Munnbind er primært produsert for å redusere risiko for smitte fra den som bærer munnbindet.

Når munnbind brukes i medisinske sammenhenger er det oftest for å beskytte pasienter fra smitte fra bakterier og virus fra personellets luftveier, eksempelvis under kirurgi.

- Brukes munnbind rett, beskytter de imidlertid også andre veien. I helsetjenesten brukes det også hyppig som beskyttende tiltak for den som bærer det, eksempelvis når helsepersonell yter pleie og behandling til pasienter med kjent smitte, sier Mette Fagernes.

Åndedrettsvern

Det finnes mange ulike åndedrettsvern. Mange av dem har også ventiler. Maskene er mer presist produsert med tanke på hva de skal beskytte mot, som for eksempel støv, gasser eller virus. Og de produseres primært for å beskytte den som bærer det.

- En betingelse for at åndedrettsvernet skal beskytte godt, er at de er tilpasset den enkelte brukeren, og at man bruker rett maske for formålet, påpeker Fagernes.

MANGE VARIANTER: Åndedrettsvern med ventil. Masken er produsert for å primært beskytte brukeren, ikke omgivelsene. Foto: Shutterstock
MANGE VARIANTER: Åndedrettsvern med ventil. Masken er produsert for å primært beskytte brukeren, ikke omgivelsene. Foto: Shutterstock Vis mer

I helsesektoren, brukes åndedrettsvern i noen situasjoner for å beskytte helsepersonell mot mindre dråper med smittestoff, aerosoler, som ikke fanges opp av munnbind.

Skjegg i området masken er festet vil for eksempel redusere effekten betraktelig. For å sikre effekt skal det gjennomføres standardisert tilpasningstest av hver enkelt helsearbeider før de tar modellen i bruk.

Beskytter brukeren

Det finnes åndedrettsvern uten ventil, noen har utluftningsventil og noen har tildekket ventil.

- Åndedrettsvern med kun utluftningsventiler beskytter først og fremst brukeren, da utåndingsluften fra brukeren kommer ut via av ventilen. Åndedrettsvern med ventiler beskytter først og fremst brukeren, og kan spre smitte til omgivelsene, forklarer Fagernes og fortsetter:

- Vi har ikke god nok kunnskap til å vite hvor mye som kommer ut av ventilen, men man antar at det kan forekommet smitte til omgivelsene via utluftningsventilen, dersom brukeren har en smittsom luftveisinfeksjon, eksempelvis covid-19.

Åndedrettsvern uten ventil og med tildekkede ventiler vil beskytter begge veier.

- De svenske ekspertene mener forskjellen burde vært kommunisert tydligere av myndighetene, er du enig?

- Åndedrettsvern anbefales ikke til bruk utenfor helsetjenesten som beskyttelse mot covid-19, og er derfor mindre omtalt enn munnbind. En viktig årsak er at covid-19 antas å primært smitte ved dråpesmitte, og da er munnbind ansett som et enklere, rimeligere, mer tilgjengelig og mer hensiktsmessig tiltak, som anbefales når det er høyt smittepress og vanskelig å holde avstand.

- En annen viktig årsak er at bruk av åndedrettsvern krever profesjonell tilpasning, noe som er utfordrende å få til utenfor helsetjenesten. Masker med utåndingsventiler som ikke er tildekket antas i liten grad å beskytte andre enn bæreren av masken, sier Fagernes.

Åndedrettsvern

Brukes som personlig beskyttelsesutsyr og er designet for å redusere at bæreren eksponeres for smittepartikler.

Deles inn i tre klasser: FFP1, FFP2 og FFP3. Jo høyere nummeret er desto høyere er maskens fibertetthet. WHO anbefaler FFP2 som minste mot coronaviruset.

For å få optimal beskyttelse må maska passe til ansiktet, den må tilpasses og man må være glattbarbert

Åndedrettsvern selges på blant annet apotek og i byggevarehus.

Kilde: Expressen, Tidsskriftet Den norske legeforening, Arbeidstilsynet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer