Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Munnen avslører sykdom

Mange alvorlige sykdommer gir symptomer i munnhulen. En våken tannlege kan bidra til at du får en raskere diagnose.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hiv/aids, immunsvikt, leukemi, munnhulekreft, jernmangelanemi, blodsykdommer og hudsykdommer. Tannlegen kan se symptomer på en rekke sykdommer i munnhulen din. Soppinfeksjoner, blødninger og sår som ikke gror kan være tegn på at noe er galt. <p />

Mange allmennsykdommer gir tydelige symptomer i munnhulen fordi denne er dekket av ei slimhinne. Slimhinner er tynnere og mer blodrik enn hud, og symptomer kan derfor raskere sees ved sykdom.

- Når det gjelder blodsykdommer, som ved for eksempel akutt leukemi, kan man se kliniske symptomer i munnhulen og tilgrensende områder hos nærmere 66 prosent av pasientene, sier Pål Barkvoll, professor i oralmedisin og oralkirurgi ved Universitetet i Oslo.

Anoreksi og bulimi

Ved en ordinær tannsjekk skal tannlegen studere hele munnhulen og blant annet kikke under tunga.

Også spiseforstyrrelser kan gi store skader i munnen.

- Anorektikere som lider av alvorlig underernæring, kan få betennelser i tannkjøttet. Hos anorektikere blir kroppen også uttørket og produserer veldig lite spytt. Munntørrheten gjør det vanskelig å forsvare seg mot angrep på tennene, sier Ann-Katrin Johansson, førsteamanuensis og fagansvarlig ved avdeling for kariologi ved Universitetet i Bergen.

Bulimikere, og iblant anorektikere, kaster ofte opp, og dette kan påvirke væskebalansen og spyttproduksjonen.- I tillegg er oppkastet i seg selv surt og kan gi etseskader. Bulimikere spiser også ofte søtsaker, hvilket betyr at de har en økt risiko for både etseskader og karies.

Etseskader innebærer at lag for lag av tannoverflaten etses bort, slik at tanna gradvis blir mindre.

- Ofte leder spiseforstyrrelser til kompliserte og kostbare tannbehandlinger. Tenner som iser, verker eller ikke er estetisk tilfredsstillende, kan påvirke sykdommen negativt, sier Johansson.

Også andre allmennsykdommer fører til sure oppstøt eller tørr munn, og mange medisiner kan gi samme resultat.

Hele pasienten

Før var det stort sett unge og friske mennesker som gikk til tannlegen. Eldre og syke hadde ikke egne tenner. Nå er det annerledes. Det stilles større krav til at tannlegen ser hele pasienten, ikke bare en munnhule på to bein, mener Barkvoll.

- Mange har en oppfatning av at munnhulen er noe helt for seg selv, men den er en del av kroppen, med det samme blodet og det samme immunsystemet.I 1995 kom en ny studieplan for odontologistudenter, altså de som studerer for å bli tannleger. Deler av utdanningen tar de nå sammen med medisinstudentene for å lære om hele kroppen, nettopp fordi problemer i munnhulen kan være symptom på noe annet.

Barkvoll synes det er uforståelig at tannleger i Norge ikke er en del av en såkalt helhetlig helsetjeneste. Mens kommunen organiserer de tjenestene som tar vare på hele kroppen, minus munnhulen, er tannhelsetjenesten organisert i fylkeskommunen. Ved en rekke norske sykehus er det heller ingen avdeling for klinisk odontologi. For pasienter som skal gjennom større hjerteoperasjoner, kan det for eksempel være farlig om de på operasjonstidspunktet har infeksjoner i munnhulen. Bakteriene kan komme inn i blodbanen og inn til hjertet.

Får ikke henvise

Barkvoll mener det også er et problem at tannleger ikke kan henvise direkte til medisinske spesialister. Saken er nå til behandling i Helse- og omsorgsdepartementet. Sosial- og helsedirektoratet har anbefalt at tannleger bør kunne henvise til spesialister i øre-nese-hals og hud.

-  Munnhulen er det utvilsomt tannlegen som kan best. Om jeg ser tegn til kreft i munnhulen henviser jeg direkte til sykehus for videre behandling, sier professoren.Vanligvis må tannleger sende pasienten til fastlegen for å kunne bli henvist til spesialist.

- Det kan gi en forsinkelse når det gjelder videre behandling, sier Barkvoll, som likevel understreker at det er viktig å informere fastlegen dersom tannlegen henviser til sykehus eller andre spesialister.

Han er ikke i tvil om at vi bør gå til en tannlege om vi har problemer i munnhulen - selv om problemene ikke er tannrelaterte.

KREFT Pasienten har akutt leukemi og har fått et sår på tunga som ikke vil gro.
MUNNHULEEKSPERT: Pål Barkvoll, professor i oralmedisin og oralkirurgi ved Universitetet i Oslo, synes det er uforståelig at tannleger i Norge ikke er en del av en såkalt helhetlig helsetjeneste. Tannleger kan se symptomer på en rekke alvorlige sykdommer.
HUDSYKDOM: Pasienten har fått hudsykdommen lichen planus av såkalt bulløs type på tunga.
KREFT II: Denne pasienten har fått kreft i tunga.