Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Munnkurv etter avhør

Truet til stillhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske spesialstyrker truet personell som så fangemishandling i Irak. Mishandlingen skal ha foregått etter Abu Ghraib- avsløringene i vår.

Før helgen ble det avslørt at Navy Seals også tok bilder av fangemishandling i Irak.

I går offentliggjorde American Civil Liberties Union (ACLU) offisielle amerikanske dokumenter som avslører at spesialstyrkene tvang folk fra DIA (Defense Intelligence Agency) til taushet om fangemishandling. Fotografier av en fange som var blitt slått i ansiktet ble konfiskert. E-post ble overvåket og alle fikk beskjed om å ikke snakke med folk i USA om hva de så i fengslene i Irak.

DIA-ansatte forteller også om bilnøkler som ble beslaglagt, og at de fikk ordre om at ingen kunne forlate basen, "Ikke engang for å klippe seg". En av historiene forteller også om hvordan en fange under avhør ble slått så hardt at han måtte ha medisinsk tilsyn.

Det kommer også frem av dokumentene at det har vært uenighet mellom det amerikanske forsvarsdepartementet og FBI om de brutale avhørsmetodene. En FBI-ansatt påpeker at de brutale avhørsmetodene ikke var i tråd med anbefalte metoder, og at de også var tvilsomme med tanke på effektivitet.

Opplysningene fremkommer blant annet i en rapport som en DIA-ansatt skrev til Pentagon-sjefen fordi han ikke ville godta overgrepene.

Fanger som ankom et fengsel i Bagdad hadde brennmerker på ryggen, står det i en rapport datert 25.juni 2004. Fangene ble sett i mai mens Abu Ghraib-skandalen raste i media.

- Dokumentene viser en avslørende historie om fange- mishandling som er godtatt av myndighetene. En mishandling de har forsøkt å skjule men som kommer til å hjemsøke våre tropper i Irak, sier direktøren for ACLU, Anthony D. Romero.

Se dokumentene her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media