Munnkurv etter kritikk mot Mette-Marit

- Mette-Marit har for lav status til å gifte seg med Haakon, sier prost Paul Gerhardt Birkeland. Nå fraråder biskopen ham på det sterkeste fra å si det samme til tysk tv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstkommende søndag kommer tyskerne til kirka i Øyslebø i Vest-Agder for å filme gudstjenesten og høre prostens syn på Norges framtidige dronning.

- Jeg synes rett og slett det er sørgelig at kronprinsen har funnet seg en jente av så lav status. Riktignok ble det slutt på adelen i Norge i 1814, men fremdeles har vi noe som heter godtfolk her i landet. Det vil si mennesker med et plettfritt sosialt rulleblad og det er selvfølgelig blant slike mennesker kronprinsen burde funnet seg en kone, sier prost Birkeland til avisen Lindesnes.

- Strider mot Bibelen

Uttalelsene fikk biskop Olav Skjevesland i Agder til å kaste seg på telefonen i dag.

- De ytringene han er kommet med er både ukloke og upassende. Jeg har uttrykkelig rådet ham til ikke å uttale seg mer om dette. Så får vi håpe han følger mitt råd i møtet med det tyske TV-teamet, sier biskopen til NTB.

Under telefonsamtalen holdt prost Birkeland fast ved sine uttalelser i lokalavisen.

Biskop Skjevesland mener at flere enn Mette-Marit Tjessem Høiby kan ta anstøt av uttalelsene fra den pensjonerte prosten, og mener de strider mot Bibelens lære.

- Det står i Bibelen at Gud ikke gjør forskjell på folk. Det bør heller ikke mennesker gjøre, sier Skjevesland.

Liker ikke utagerende fortid

Prosten er en sterk tilhenger av kongehuset, men frykter at det kommende ekteskapet vil gjøre uopprettelig skade på monarkiet. Det er særlig to ting ved Mette-Marit Tjessem Høiby som ergrer prosten: Faktum at hun er alenemor og hennes fortid med utagerende festing. Det vil han ikke legge skjul på når det tyske tv-teamet kommer.

- Det er viktig å være taktfull og jeg vil på ingen måte såre noen. Men i denne saken må man si det man står for og det skal tyskerne få høre, forteller Birkeland.

Skrev leserinnlegg mot Mette-Marit

Han fordømmer likevel ikke giftermålet, og han ville takket ja om han ble bedt om å vie paret. Den kongetro prosten har tidligere møtt både kong Olav og kong Harald.

- Vi har hatt så fine konger før kronprins Haakon. Forholdet mellom kronprinsen og Mette-Marit bryter med tradisjonen. Kronprinsen burde følge i sine forfedres fotspor. Kong Olav V hadde bare ett forhold, og det var til sin kone, sier Birkeland til Nettavisen.

Som et minstekrav synes han at kronprinsen burde funnet seg en kone med plettfri bakgrunn. Prosten har gjort seg bemerket i lokalmiljøet med flere kritiske leserinnlegg i avisene om kronprinsens forhold til Mette-Marit.

<B>KRITISERER METTE-MARIT:</B> Prost Paul Gerhardt Birkeland mener kronprins Haakons utkårede har for lav status.
<B>FÅR MUNNKURV:</B> Vikarierende prost Paul Gerhardt Birkeland i Øyslebø i Vest-Agder får munnkurv etter sitt intervju med lokalavisen Lindesnes.