Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Munter kannibal tilbake i retten

Armin Meiwes kan få fengsel på livsstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les: Alt om kannibal-saken

(Dagbladet.no): Rettssaken mot den selverklærte tyske kannibalen Armin Meiwes (44) ble gjenopptatt i Frankfurt i dag.

Aktoratet ønsker livstid for mannen som drepte Bernd-Jürgen Brandes (42) og spiste ham, mens han videofilmet hele seansen. Det makabre drapet skjedde i Rotenburg i 2001.

Fikk mild straff

Meiwes ble dømt til åtte og et halvt års fengsel i januar 2004 for drapet. Men i fjor vår fastslo tysk høyesterett at dommen er for mild og at saken må opp på ny, skriver Deutsche Welle.

Meiwes innrømmet drapet på Brandes. Straffen ble mild fordi offeret selv hadde samtykket til å bli spist. De to mennene, begge dataspesialister, møtte hverandre på internett tre år før drapet, etter at Meiwes hadde annonsert etter noen som var villig til å bli spist. De to ble elskere.

Høyesterett mener at drapet har de fleste kjennetegn på mord, som uprovosert vold. Retten mener også at den første retten overså et viktig poeng - nemlig at videoen ble laget for å tilfredsstille Meiwes´ seksuelle lyster.

Hilste pent

- BARMHJERTIGHETSDRAP: Hevder forsvareren til den selverklærte kannibalen Armin Meiwes, som risikerer fengsel på livstid. Foto: AP/ SCANPIX
- BARMHJERTIGHETSDRAP: Hevder forsvareren til den selverklærte kannibalen Armin Meiwes, som risikerer fengsel på livstid. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

Ikledd svart dress og skjorte og i håndjern ble kannibalen geleidet inn i rettsalen i dag. Han hilste juryen med et bredt smil og håndtrykk, og svarte muntert på spørsmål fra dommeren.

Juryen skal vurdere hele historien på nytt. De skal se på videoen og avhøre vitnene. Kan hende må de også få en ny vurdering av mannens mentale tilstand. Sist gang ble Meiwes erklært ikke sinnsyk.

- Barmhjertighetsdrap

Forsvaret vil holde fast ved at Meiwes utførte en form for barmhjertighetsdrap.

- Denne unike handlingen i tysk rettshistorie bør dømmes som drap på kommando, sa forsvarsadvokat Joachim Bremer i retten i dag.

Et barmhjertighetsdrap tilsvarer maks fem års fengsel.

- Herr Brandes insisisterte på å bli kastrert og drept så snart han var bevisstløs, sa Bremer, og la til at Brandes nektet å motta medisinsk hjelp etter at penisen hans hadde blitt «amputert».

Enkelte kriminologer mener at Meiwes bør holdes i en form for forvaring, fordi han ikke viste noen form for anger i den forrige rettssaken og sa han vil drepe igjen om han finner et villig offer.

Saksøker Rammstein

Historien til Armin Meiwes har inspirert både bøker, film og musikk. Filmen «Rotenburg» har premiere i mars. Og det tyske rockebandet Rammsteins sang «Mein Teil» handler om den tyske kannibalen. Armin Meiwes er ikke begeistret for noen av delene. Han har ifølge flere medier saksøkt både filmskaperne og bandet for å profittere på hans liv.

- Jeg føler meg brukt, skal kannibalen ha uttalt.

HILSTE BLIDT: Saken mot mannen som drepte og spiste elskeren sin i 2001, ble gjenopptatt i tysk rett i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!