Muppet-show

Det er fristende å stjele litt fra Ibsen, og skrive: Vidar. Du lyver!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MEN VERSTING-VIDAR Kleppe forsikret at han ikke har det med å lyve da han i går forklarte sin underskrift på stortingsgruppas enstemmige hyllingsvedtak til Fremskrittspartiets sterke og dynamiske leder som stiller store krav til sine medarbeidere og enda større krav til seg selv: Carl I. Hagen, norsk partipolitikks alltid oppadgående sol.

Etter gårsdagens politiske Muppet-show i to akter over fem etasjer i stortingsbygningen er det all grunn til å spørre om Carl I. Hagen er i ferd med å miste sitt berømte grep. For i går hadde Hagen mindre problemer med sine erklærte fiender Dag Danielsen og Fridtjof Frank Gundersen som stiller opp en konkurrerende Frp-liste i Oslo til høsten, enn med sin erklærte venn og støttekontakt, John Alvheim. Alvheim har helt åpenbart vært mer enn en fødselshjelper til norsk politikks mest nesegruse vandelsattest.

Det var en innbitt Alvheim som la den fram, med Vidar Kleppe som bablende gissel. Alvheim karakteriserte alle påstander om at Carl I. Hagen er stalinistisk, diktatorisk, partieier og mest opptatt av seg selv, som «sjofle» enten de settes fram av utmeldte stortingsrepresentanter, pressefolk eller andre.

MEN ALVHEIM nektet å fortelle hvem som har foreslått og utformet det enstemmige hyllingsdiktet. Han kom også med to versjoner av hvordan uttalelsen var blitt behandlet i stortingsgruppa. I den første versjonen var det tatt opp ved møtets begynnelse. Litt seinere sa han at det ble tatt opp ved slutten av møtet, under eventuelt, og at Hagen da forlot møtet og ikke kom tilbake.

Men ingen har påstått at Carl I. Hagen har satt seg imot at stortingsgruppa enstemmig ville vedta at han er en mye kjekkere kar enn Gundersen sier. Det er det klareste svakhetstegn partilederen har vist i den lange maktkampen og utrenskningsprosessen han selv har satt i gang.

Støtteaksjonen virket ikke særlig bra forrige gang da det var Hans J. Røsjorde som tok initiativ til å kartlegge støtten til partiledelsen seinhøstes i fjor. Da skrev ikke verstingene under. Men denne gangen er de alle sammen pisket på plass, både Jan Simonsen, Jørn Stang, Øystein Hedstrøm og altså Vidar Kleppe som var utpekt til å sitte ved siden av Alvheim i går. Akkurat det var et stygt syn. Det kunne ikke vekke annet enn medfølelse å høre Kleppe rable i vei om at han vender det annet kinn til og er villig til å tilgi.

STØTTEAKSJONEN kommer på et tidspunkt da Hagen har vunnet de viktige slagene, og har full kontroll i stortingsgruppa. Men de bitre utfallene fra Fridtjof Frank Gundersen som ble vraket ved nominasjonen i Akershus, må likevel ha truffet så ømme punkt at partilederen lot de hemmelige initiativtakerne gi stortingsgruppa et mafiost tilbud de ikke kunne si nei til: Skriv under her.

Fra den selsomme forestillingen i Fremskrittspartiets grupperom gikk vi til andre akt i denne forestillingen i kjellerstua, der de to utmeldte Frp-erne Danielsen og Gundersen fra utenrikskomiteen forkynte at de stiller på en Oslo-liste med Danielsen på topp og Gundersen på andreplass.

Fridtjof Frank Gundersen tok vel ikke for hardt i da han tilsto at det lå «en viss stimulans» i å skape problemer for Carl I. Hagen. Oslo-lista er foreløpig navnløs, men skal ikke hete «Dag Danielsens liste til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep», selv om den går til valg på Fremskrittspartiets program som Gundersen jo har skrevet nesten helt alene.

Underteksten i denne doble forestillingen, der vi finner politikken, kom opp i dagen da Bjarne Strøm som er medlem i interimsstyret for Danielsen-lista, forklarte at det er Carl I. Hagens monopolisering og tilhørende glideflukt i innvandringspolitikken den nye lista vil bekjempe. Gundersen erklærte seg enig.

Dermed ble gårsdagen ikke bare kuriøs, men også politisk interessant. Dersom Danielsen får de nødvendige 500 underskriftene, vil Oslo få en liste som satser på å trekke de innvandrerfiendtlige stemmene fra faderpartiet.