Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Murdoch må vitne i Underhuset

Krever visestatsminister Clegg etter News of the World-skandalen.

- MÅ VITNE: Rupert Murdoch, sønnen James og Rebekah Brooks har fått frist til torsdag med å svare på en invitasjon om å vitne om saken i Underhuset. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/SCANPIX
- MÅ VITNE: Rupert Murdoch, sønnen James og Rebekah Brooks har fått frist til torsdag med å svare på en invitasjon om å vitne om saken i Underhuset. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Om de har et fnugg av ansvarsfølelse for maktposisjonene de innehar, burde de komme å forklare seg, sier visestatsminister Nick Clegg til BBC.

Rupert Murdoch, sønnen James og Rebekah Brooks har fått frist til torsdag med å svare på en invitasjon om å vitne om saken i Underhuset.

De folkevalgte skal torsdag bestemme om Brooks, sjef i News International og eksredaktør i News of the World, skal innkalles til en utspørring i Underhusets mediekomité, melder BBC.

Men Underhuset kan trolig ikke tvinge de to Murdoch-ene til å møte ettersom de ikke er britiske statsborgere. Brooks kan derimot bli beordret til å møte, sier den konservative politikeren Louise Mensch.

- Grip muligheten Brooks var sjefredaktør i den nå nedlagte avisa News of the World på begynnelsen av 2000-tallet da blant annet avlyttingen av telefonsvareren til drapsofferet Milly Dowler skal ha funnet sted.

- Rupert og James Murdoch burde gripe muligheten til å forklare seg for komiteen neste tirsdag. De er amerikanske statsborgere, og vi har ingen myndighet over dem, men jeg tror det ville overraske alle om de hadde mot til å dukke opp, sier Mensch til BBC.

Makt News International hadde torsdag formiddag ikke kommentert hvem i selskapet som kan komme til å stille.

- Vi har makt over britiske borgere, med andre ord over Brooks, fortsetter Mensch.

Ifølge BBC kan de folkevalgte gi bøter til borgere som nekter å møte opp hvis de blir innkalt til en høring foran en av underhusets komiteer. Oppmøtenekt kan også straffes med fengsel, men dette har ikke blitt brukt i moderne tid.

Granskinger Onsdag var siste trekk fra Murdochs News Corporation, eier av den britiske avisgruppen News International, å trekke tilbake budet på den britiske fjernsynskanalen BSkyB.

Det skjedde etter at oppkjøpsplanene ble sendt til ny vurdering hos det britiske konkurransetilsynet, og britiske politikere og kommentatorer samstemt oppfordret selskapet til å trekke budet.

Samtidig settes det nå i gang granskinger av medieskandalen i Storbritannia, mens amerikanske og australske politikere varsler at det kan bli aktuelt å granske News Corporations arbeidsmetoder også i disse landene.

Ny pågripelse Aksjekursen i Murdochs News Corporation steg med mer enn 3 prosent torsdag etter å ha falt da mediemogulen trakk budet på BSkyB tidligere i uken.

Britisk politi har arrestert nok en person i forbindelse med avlyttingsskandalen i News of the World. 60-åringen ble pågrepet i London og ble torsdag avhørt om telefonavlytting, skriver Reuters. Han er den niende personen som blir arrestert siden saken ble gjenåpnet i januar. (©NTB)