Påstander i ny bok:

- Murdoch ønsker Trump død - ofte

Rupert Murdoch har blitt en «frådende» Trump-kritiker, hevdes det i ei ny bok om mediemogulen.

DEN GANG DA: Den gang presidentkandidat Donald Trump avbildet sammen med Rupert Murdoch og hans daværende kone Jerry Hall på Trumps golfbane i Aberdeen i Skotland i juni 2016. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB
DEN GANG DA: Den gang presidentkandidat Donald Trump avbildet sammen med Rupert Murdoch og hans daværende kone Jerry Hall på Trumps golfbane i Aberdeen i Skotland i juni 2016. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boka, som har fått tittelen «The Fall: The End of Fox News and the Murdoch Dynasty», er ført i pennen av ingen ringere enn Michael Wolff, som fra før av har flere Trump-bøker på samvittigheten.

Mest kjent er han kanskje for den omdiskuterte boka «Fire and Fury: Inside the Trump White House», som kom ut da Donald Trump var president.

MØTT MED JUBEL: Trump er i full gang med sin valgkamp, etter at det ble kjent at han stilte som presidentkandidat i 2024. Video: Twitter. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Boka kom med en rekke oppsiktsvekkende påstander, som at Trumps valgkampteam ble sjokkert da han vant, og at kona Melania Trump gråt av fortvilelse, og skapte store overskrifter.

Nå er Wolff altså aktuell med bok om nok en omdiskutert skikkelse - Rupert Murdoch (92).

Mediemogulen har bygd opp et av de største medieimperiene i verden, bestående av blant annet Fox News. Torsdag kunne han meddele at han pensjonerer seg, og dermed slutter som styreleder i Fox News og News Corp.

IKKE INNE I VARMEN: Donald Trump skal ikke lenger være ønsket av Rubert Murdoch, ifølge ny bok. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB
IKKE INNE I VARMEN: Donald Trump skal ikke lenger være ønsket av Rubert Murdoch, ifølge ny bok. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Vis mer

- Ønsker Trump død

Da Donald Trump entret valg-manesjen i 2015, og erklærte at han stilte som presidentkandidat for Det republikanske parti, ble han i stor grad løftet fram av både Fox News, og andre kanaler i Murdochs høyrevridde medieimperium, som ga han en plattform å spre budskapet sitt på.

Murdochs Trump-misnøye skal imidlertid ha vokst seg stadig sterkere i løpet av åra.

Allerede tilbake i 2016, rundt en måned før Trump inntok det Ovale kontor, skal Murdoch ha kalt Trump for «en jævla idiot» etter en telefonsamtale med ham, ifølge Wolffs «Fire and Fury», har The Independent tidligere skrevet.

STILLER IGJEN: Donald Trump forsøker for andre gang å bli republikanernes presidentkandidat. Foto: Scott Morgan / Reuters / NTB
STILLER IGJEN: Donald Trump forsøker for andre gang å bli republikanernes presidentkandidat. Foto: Scott Morgan / Reuters / NTB Vis mer

En president periode, et «stjålet valg» og en mulig ny nominasjon i sikte seinere, later forholdet til å ha surnet fullstendig. Det skriver The Guardian, som har fått tak i et eksemplar av boka.

I boka påstår Wolff at Murdoch nå ikke bare er sur for at Trump har bestemt seg for å forsøke å bli presidentkandidat en gang til, men faktisk ofte skulle ønske at han var død, skriver The Guardian.

«Fråder»

Murdoch misliker Trump så mye at det nærmest «fråder» fra munnen hans når han snakker om ham, påstår forfatteren, ifølge avisa.

«Dette ville løst seg dersom …», «Hvordan kan han fortsatt være i live, hvordan kan han det?», «Har du sett ham? Har du sett hvordan han ser ut? Hva han spiser?» skal ofte høres fra 92-åringen når Trump blir diskutert, ifølge boka.

Den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump er tilatlt for forsøk på å gjere om valresultatet i 2020. Etter fengslingen i Fulton County jail sa Trump dette til pressen. Video: AP Vis mer

Wolffs Murdoch-bok, som kommer ut neste uke, er forfatterens andre om mediemogulen. Den tidligere boka, «The Man Who Owns the News», kom ut i 2008, og Wolff har uttalt at han er «den journalisten, som ikke er en av hans ansatte, som kjenner Murdoch best».

Den nye boka er basert på «samtaler spesielt for denne boka, og andre samtaler som har funnet sted opp gjennom åra … hendelser som jeg personlig har vært vitne til eller som jeg har fått gjenfortalt ved hjelp av folk som deltok i dem», sier Wolff selv om arbeidet med boka, ifølge The Guardian.

CNN advarer imidlertid mot å ta alt som kommer fram i boka for god fisk.

SKAPER OVERSKRIFTER: Forfatter Michael Wolff vekker nok en gang oppsikt - denne gang med ny bok om Rupert Murdoch. Foto: Roger Askew / The Oxford Union / REX / NTB
SKAPER OVERSKRIFTER: Forfatter Michael Wolff vekker nok en gang oppsikt - denne gang med ny bok om Rupert Murdoch. Foto: Roger Askew / The Oxford Union / REX / NTB Vis mer

I utkastet kanalen har lest, ble det «ved første øyekast» oppdaget slurvefeil. De får også opplyst av kilder i Fox at det ikke ble gjort noe forsøk på å faktasjekke innholdet, skriver CNN.

Til kanalen sier imidlertid Wolff at alle hovedkarakterer i boka er kontaktet for kommentar, inkludert Murdoch. Ifølge forfatteren skal hans kommentar ha vært «nei, takk», skriver CNN.

Raste

Da Wolff kom ut med boka «Fire and Fury» i 2018 falt det ikke i god jord hos den sittende presidenten, som forsøkte å stanse boka. Dette førte imidlertid til at forlaget framskyndet utgivelsen.

- Jeg ga null tilgang til Det hvite hus (jeg avviste ham faktiske mange ganger) til forfatteren av den falske boka! Jeg snakket aldri med ham for boka. Full av løgner, gale framstillinger og kilder som ikke eksisterer, raste Trump på Twitter, nå X.

Ifølge CNN ble det solgt 1,7 millioner eksemplarer av boka i løpet av de første tre ukene den var i salg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer