- Muren er tragisk

Pave Benedikt XVI på sitt første besøk i en palestinsk flyktningleir.

STØTTER PALESTINSK STAT Under sitt besøk på Vestbredden i dag gjorde Paven det klart at Vatikanet støtter palestinernes rett til en suveren stat, og til å kunne leve trygt og fredelig sammen med sine naboer. Foto: Scanpix/Reuters
STØTTER PALESTINSK STAT Under sitt besøk på Vestbredden i dag gjorde Paven det klart at Vatikanet støtter palestinernes rett til en suveren stat, og til å kunne leve trygt og fredelig sammen med sine naboer. Foto: Scanpix/ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

 Pave Benedikt XVI omtalte Israels såkalte sikkerhetsmur som «tragisk» på sitt første besøk i en palestinsk flyktningleir.

- Mens vi er samlet her i ettermiddag, tårner muren over oss som en sterk påminnelse om dødpunktet som forholdet mellom israelere og palestinere ser ut til å ha nådd. I en verden der flere og flere grenser åpnes opp, er det tragisk å se at murer fortsatt bygges, sa paven da han besøkte flyktningleiren Aida like utenfor Betlehem onsdag.

Paven reiste på sitt første besøk til Vestbredden onsdag, og ble eskortert gjennom et krysningspunkt i den 8 meter høye muren som utgjør en del av Israels såkalte sikkerhetsbarriere mot det palestinske området.

Her ble han møtt av palestinernes president Mahmoud Abbas, som fordømte barrieren som en «apartheidmur» som har til hensikt å holde palestinske kristne og muslimer ute fra den jødiske staten.

Paven avholdt seg imidlertid fra å fordømme muren.

Uttrykte solidaritet

Derimot uttrykte han solidaritet med palestinerne og ba om at Israel hever blokaden av Gazastripen da han for første gang besøkte Jesus fødeby Betlehem.

Betlehem ligger på Vestbredden, men rundt 100 mennesker fra det andre palestinske territoriet, Gazastripen, hadde fått spesialtillatelse fra Israel til å reise ut for å høre paven holde messe.

- Hjertet mitt er spesielt med pilegrimene fra det krigsherjede Gaza. Jeg ber dere ta med dere min varme omfavnelse tilbake til deres familier og lokalsamfunn, og min sorg for tapet og lidelsene dere må gjennomgå, sa paven under messen på Manger-torget utenfor Fødselskirken i Betlehem.

Samtidig oppfordret han palestinerne til ikke å la seg friste til å begå vold og terror.

Tusenvis av palestinske kristne har forlatt Betlehem etter det andre palestinske opprøret som brøt ut i 2000, men paven ba den kristne befolkningen i de palestinske områdene om å holde stand.

Under møtet med Abbas ga pave Benedikt tydelig uttrykk for sin støtte til palestinernes rett til fred og sikkerhet og en egen stat innenfor internasjonalt anerkjent grenser. Han siterte sin forgjenger, som gjorde en tilsvarende reise i Midtøsten for ni år siden:

- Det kan ikke bli fred uten rettferdighet, og ingen rettferdighet uten tilgivelse.

- Fornærmet islam

Men ikke alle muslimske palestinere er like beredt til å tilgi paven, som mange mener har fornærmet islam. Det er varslet demonstrasjoner når paven torsdag kommer til byen Nasaret, der Jesus vokste opp.

Pave Benedikt skapte oppstyr i den muslimske verden da han i 2006 siterte en bysantinsk keiser i en tale. Keiseren omtalte i sin tid profeten Muhammed som «ond og umenneskelig».

- Vi tilgir ikke paven hans fornærmelser mot islam, selv om han skulle be om unnskyldning, sier Bilal abu Nashin, en bønneinnkaller som er medlem av den radikale gruppen Ansar Allah.

Bønnelederen Diyya abu Ahmad ved Nasarets største moské, al-Salam, sier flertallet av muslimene i byen ikke deler Ansar Allahs synspunkter.

- Nasarets innbyggere er gjestfrie folk. Vi ønsker paven velkommen. Islam er en religion for tilgivelse, men vi forventer at paven beklager de fornærmende uttalelsene om islam, understreker abu Ahmad.

(NTB)