Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Murfallet feiret i øsende regnvær

Muren falt nok en gang da titusenvis av jublende berlinere trosset øsende regnvær for å feire friheten, 20 år etter Berlinmurens fall.

ROSA MUR: En rekke statsledere var samlet i Berlin under feiringen av 20-årsdagen for Berlinmurens fall mandag. Her synger Bon Jovi. Foto: SCANPIX
ROSA MUR: En rekke statsledere var samlet i Berlin under feiringen av 20-årsdagen for Berlinmurens fall mandag. Her synger Bon Jovi. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Muren falt nok en gang da titusenvis av jublende berlinere trosset øsende regnvær for å feire friheten, 20 år etter Berlinmurens fall.

Forbundskansler Angela Merkel innledet festens høydepunkt da hun guidet Russlands president Dmitrij Medvedev, hans franske kollega Nicolas Sarkozy, Storbritannias statsminister Gordon Brown og USAs utenriksminister Hillary Clinton gjennom Brandenburger Tor.

De fem hyllet folkeaksjonene som førte til murens fall og bortfallet av jernteppet i Europa.

- Vi vet at millioner av hjerter og hjerner sto bak dem som rev muren ned, sa Clinton og minnet om de mange begivenhetene i de østeuropeiske landene som ledet opp mot murens fall.

Obama på storskjerm

Den amerikanske presidenten Barack Obama hilste folkemengden med en uannonsert opptreden på storskjerm.

- Stilt overfor tyranniet viste disse menneskene at verden kan endres, sa Obama til stor jubel.

- Kampen for frihet kan ikke opphøre, sa han.

Sarkozy understreket at murens fall fortsatt er en oppfordring om å kjempe mot undertrykkelse over hele verden.

- Vi er brødre, vi er Berlin, sa Sarkozy.

Ved den tyske Forbundsdagen fikk den tidligere polske presidenten Lech Walesa æren av å dytte over ende den første av ett tusen to og en halv meter høye dominobrikker, satt opp der «skammens mur» delte sentrum av byen.

Som leder av fagbevegelsen Solidaritet var fredsprisvinneren Walesa en av dem som slå den første sprekken i jernteppet.

Fra den andre enden, ved Postdamer Platz, var det EU-parlamentets president Jerzy Buzek og EU-kommisjonens president José Manuel Barroso som veltet brikker. Da de siste brikkene ble veltet ved Brandenburger Tor, lyste et enormt fyrverkeri opp den regntunge himmelen over byen.

Startet med bønn

Forbundskansler Angela Merkel startet feiringen med bÃnn mandag morgen, i Getsemane-kirken i Øst-Berlin. Kirken var et tidlig samlingssted i DDR-hovedstaden for regimekritikere inspirert av lignende kirkelige samlinger i Leipzig og andre steder.

- Vi minnes gledestårene, de henrykte ansiktene, frigjøringen, sa den lutherske biskopen Wolfgang Huber under den økumeniske gudstjenesten .

Deretter gikk det slag i slag med markeringer av dagen Merkel kalte en av Tysklands lykkeligste. Blant annet passerte Merkel, sammen med Walesa og Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov over Bornholmer Brücke, hvor de første østberlinerne tok seg over til vest. Østtyske Merkel var selv en av dem den gangen.

- Det er interessant at 20-årsdagen får så mye mer oppmerksomhet enn 10-årsdagen, konstaterte regjeringssjefen i et intervju med Bild-Zeitung på jubileumsdagen.

- Det finnes et behov hos mange mennesker om å vite mer om det som skjedde. Også jeg blir spurt av mange om mine erfaringer fra DDR-tiden. Først nå interesserer mange seg for hvordan livet og hverdagen var, sier forbundskansleren. (NTB)

TROSSET REGNET: En rekke statsledere var samlet i Berlin under feiringen av 20-årsdagen for Berlinmurens fall mandag. Foto: SCANPIX
TROSSET REGNET: En rekke statsledere var samlet i Berlin under feiringen av 20-årsdagen for Berlinmurens fall mandag. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media