Muriel ble selvmordsbomber

Dette er bildet av kvinnen som sjokkerer Belgia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 9. november sprengte belgiskfødte Muriel Degauque (38) seg selv da hun kjørte en bil full av eksplosiver mot en amerikansk konvoi i Irak.

«Dette er vår belgiske kamikaze drept i Irak,» sto det på førstesiden av avisen «La Derniere Heure» torsdag.

- Hun var så snill, sier hennes mor Liliane Degauque i kveld til belgisk TV.

Oppvokst som belgier

Da moren så politiet utenfor døren onsdag, visste hun umiddelbart hva de kom for. Kvelden før hadde hun sett kveldsnyhetene om en belgisk kvinne som var drept i et selvmordsangrep i Irak.

- I tre uker hadde jeg forsøkt å kontakte henne på telefon, men jeg fikk bare telefonsvareren, sier hun til RTBF TV.

Muriel Degauque vokste opp i en arbeiderfamilie nær industribyen Charleroi sør i Belgia.

Belgiske medier skriver i dag at hun vokste opp som en vanlig, vestlig kvinne. Hun fullførte videregående skole før hun tok seg flere jobber, men hadde også en periode med alkohol og stoffproblemer i ungdomstiden.

VANLIG OPPVEKST: I denne gata vokste belgiske Muriel Degauque opp. Ingen kan forstå hvodan hun ble selvmordsbomber i Irak. Foto: Scanpix
VANLIG OPPVEKST: I denne gata vokste belgiske Muriel Degauque opp. Ingen kan forstå hvodan hun ble selvmordsbomber i Irak. Foto: Scanpix Vis mer

Ifølge moren endret hun personlighet etter at hun giftet seg med en algerisk mann og konverterte til Islam. For fem år siden giftet hun seg på ny, med marokkanske Aissan.

Fikk sjokk

Etter at hun giftet seg med Aissan sjokkerte den belgiske kvinnen sine foreldre med å kle seg i burka. Hun gikk også med sorte handsker og forsøkte å skjule huden på hendene. De siste årene har foreldrene knapt hørt fra henne, sier moren.

Hun flyttet fra hjemstedet til Brussel, og ble medlem av det belgisk politi mistenkter er en terrorcelle med al-Qaida-sympatier.

For få måneder siden reiste hun sammen med mannen til Irak via Tyrkia og Syria.

Hun ringte sine foreldre for siste gang for tre uker siden i Syria.

Få dager senere sprengte hun seg selv.

Mannen skutt

Ifølge «De Standaard» ble hennes marokkanske mann drept i en annen selvmordsaksjon i forrige måned.

Også ektemannen mislyktes i sitt selvmordsangrep. Amerikanske soldater drepte ham og fem andre mistenkte før de fikk gjennomført aksjonen. Aissan ble skutt i hodet. Rundt livet på ham fant soldatene et selvmordsbelte.

Natt til i dag gikk belgisk politi til aksjon mot flere mistenkte terrornettverk i Brussel, Antwerpen, Riemst og Charleroi, mistenkt for å ha smuglet selvmordsbombere til Irak. Fem av 14 arresterte ble i dag varetektsfengslet for deltakelse i terrornettverk. En femte mistenkt ble arrestert i Frankrike.

Politiet bekymret

- Denne aksjonen viser hvordan internasjonal terrorisme forsøker å sette opp nettverk i europeiske nasjoner, for å rekruttere til

terrorangrep i konfiktområder og finansiere terror, sier Belgias statsminister Guy Verhofstadt i kveld.

Belgisk politi er bekymret for utviklingen.

- Det er første gang vi ser en vestlig kvinne, en belgier, gifte seg med en radikal muslim og bli konvertert til å bli jihadist, sier politidirektør Glenn Audenaert til AP.

SJOKK: Belgia møtte i dag avisforsidene med sjokk. Senere ble 14 arrestert i opprullingen av det belgisk politi mener kan være et al-Qaida-tilknyttet terrornettverk.