FÅR KRITIKK: Flere ordførere kritiserer Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet for å ha snudd i spørsmålet om bruk av tvang i kommunesammenslåingen. Her er Jonas Gahr Støre og Erna Solberg på torsdagens debatt i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Flere ordførere kritiserer Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet for å ha snudd i spørsmålet om bruk av tvang i kommunesammenslåingen. Her er Jonas Gahr Støre og Erna Solberg på torsdagens debatt i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Murring i Ap mot Jonas

Ap-ordførere er kritiske til at Jonas Gahr Støre og partiledelsen nå er imot bruk av tvang i kommunesammenslåingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette skaper tvil hos velgerne om Ap sitt syn på kommunereformen, og vi framstår som noe rotete i forhold til vår holdning da vi satt i regjering. Jeg håper ikke konsenvensen blir at reformen utsettes, sier Dønna-ordfører Anne S. Mathisen (Ap) til Dagbladet.

Og Dønna-ordføreren er ikke alene.

Torsdag gikk både Mathisen og Aps Harstad-ordfører Marianne Bremnes ut i Kommunal Rapport og kritiserte Jonas Gahr Støre og Ap for å ha snudd i spørsmålet om bruk av tvang i kommunesammenslåingen.

- Jeg er frustrert over debatten. I forrige periode var Arbeiderpartiet veldig klare på ønsket om en ny kommunestruktur. Helga Pedersen sa hun ville åpne for tvang, og landsmøtet vedtok det. Jeg reagerer på at partiet har snudd midt i reformen, sa Mathisen.

- Vi er imot tvang Årsaken til at det nå ulmer til bråk i partiet, er som følger: I 2013 åpnet partiet for å bruke tvang hvis en enkeltkommune motsatte seg en større regional sammenslåing.

Men våren 2014 snudde Ap, og gikk i mot bruk av tvang i sin innstilling til Kommuneproposisjonen.

Dette ble ytterligere forsterket på årets landsmøte, da partiet vedtok at sammenslåing må være frivillig. De siste ukene har både Jan Tore Sanner og Trine Skei Grande kritisert dette i DN.

- Vi er imot tvang, gjentok Støre til NTB på mandag.

- Stortinget må skjære gjennom Fredag kom det flere reaksjoner. Frode Berge er tidligere statssekretær og fylkesleder i Rogaland Ap, nå utviklingssjef i den lokale næringsforeningen og Ap-medlem:

- Stortinget må kunne skjære gjennom i regioner hvor behovet for en sammenslåing er ekstra stort. Nå opplever jeg at Ap har strammet til sin holdning mot å bruke tvang i overkant, sier han til Stavanger Aftenblad.

Det er ikke bare i Ap det er intern uenighet om kommunereformen. Både Høyre og Venstre har fått kritikk fra lokale ledere.

- Hvorfor har dere snudd, Støre?

- Vår holdning har hele tiden vært at kommunesammenslåing blir best når det er lokalt forankret og bygger på frivillighet. På landsmøtet i vår forsterket vi dette. Balansen i reformen, som Høyre også hevder skal være basert på frivillighet, ble ikke ble god nok, og vi la blant annet inn forslag om lengre tidsfrister. Dette fikk ikke flertall, skriver Støre i en epost til Dagbladet.

- Er det uheldig med intern støy på vei inn i valgkampen?

- Denne debatten har selvsagt temperatur, det vil fortsette. I Ap har vi et avklart forhold til hva vi mener om dette.  Hvis det store spørsmålet nå er graden av tvang, så får nesten Høyre og FrP avklare. Vi vil snakke om oppsidene, mulighetene og frivillighet.

- Ifølge DN har bare tre kommuner så langt sagt ja til sammenslåing. Hvordan skal dere få gjennomført reformen uten tvang?

- Det er vanskelig å motivere til sammenslåing dersom tvang blir underoverskrift på reformen. Dessuten blir ikke en reform vellykket basert på hvor få eller hvor store kommuner vi har.