Mursi avhøres om fengselsflukt

Kan bli dømt for samarbeid med fremmede makter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egypts styrtede president Mohamed Mursi avhøres nå om sin rolle i en fengselsflukt i opptakten til revolusjonen i 2011. Mursi holdes fortsatt fanget på hemmelig sted.

Under revolusjonen i 2011 rømte Mohamed Mursi og rundt 30 andre medlemmer av Det muslimske brorskap fra fengselet Wadi Natrun. Nå forsøker etterforskere å finne ut om utenlandske grupper som palestinske Hamas eller libanesiske Hizbollah kan ha vært involvert i flukten, ifølge kilder i påtalemyndigheten i Egypt til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge den britiske avisa The Independent innebærer saken at Mursi kan bli dømt for samarbeid med fremmede makter mot den egyptiske stat.

Anmeldelser Påtalemyndigheten i Egypt opplyste lørdag at den har mottatt anmeldelser av Mursi og flere andre ledere i Det muslimske brorskap for blant annet spionasje og drap. Det er ikke kjent hvem som står bak anmeldelsene, og det er høyst uvanlig at myndighetene informerer om anmeldelser i en sak før noen er siktet.

Mursi har vært i fangenskap siden han ble avsatt av hæren den 3. juli. Både USA, Tyskland og flere andre vestlige land har bedt Egypts nye makthavere om å slippe Mursi fri, men svaret har hittil vært at Mursi fortsatt vil bli holdt fanget - av hensyn til «hans egen sikkerhet».

Ifølge The Independent risikerer Mursi streng straff dersom han blir funnet skyldig i å ha samarbeidet med fremmede makter.

Suverenitetskrenkelse I et rettsmøte søndag ble to medlemmer av Brorskapet, som Mursi har sin bakgrunn fra, anklaget for å ha samarbeidet med Hamas og Hizbollah under angrepet mot fengselet hvor Mursi og flere andre politiske ledere ble holdt fanget i 2011.

De utenlandske krigerne krenket Egypts suverenitet og bidro til å spre kaos i landet da de angrep fengselet, fastslo dommer Khaled Mahgoub.

- Dette førte til at tusener av fanger som utgjør en fare for samfunnet, slapp fri, sa dommeren.

Like etter fangeflukten sa Mursi selv til nyhetskanalen Al Jazeera at han ikke visste hvem det var som hadde brutt opp fengselsdørene. Han satt fanget i bare to dager før han slapp fri i fangeflukten.

(NTB)