Mursi holdes i husarrest

Egypts avsatte president blir holdt tilbake av myndighetene på et ukjent sted, ifølge Det muslimske brorskapet og sikkerhetskilder.

ARRESTERT: Egypts president Mohamed Mursi skal bli holdt fanget på hemmelig sted. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/Files  (EGYPT - Tags: POLITICS HEADSHOT PROFILE)
ARRESTERT: Egypts president Mohamed Mursi skal bli holdt fanget på hemmelig sted. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/Files (EGYPT - Tags: POLITICS HEADSHOT PROFILE)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mursi og hele hans gruppe av nærmeste medarbeidere sitter i husarrest, sier talsmann Gehad El-Haddad i brorskapet.

Hans far, Essam El Haddad, som regnes som Mursis høyre hånd, er blant dem.

En sikkerhetskilde sier til nyhetsbyrået Reuters at Mursi, som onsdag kveld ble avsatt av militæret, er ført bort fra presidentpalasset og befinner seg i et av militærets anlegg.

Militærledelsen har ikke bekreftet rapportene, og det var natt til onsdag uklart om Mursi senere vil få lov til å forlate stedet der han holdes tilbake. Mursis medarbeidere hadde skrudd av sine telefoner og kunne ikke nås for kommentarer.

300 arrestordrer To nære medarbeidere av Mursi ble pågrepet av sikkerhetsstyrker natt til torsdag. Arrestordrer er utstedt for i alt 300 brorskapmedlemmer, ifølge egyptiske medier.

De to arresterte lederne i Det muslimske brorskapet er Saad al-Katatni, som leder Frihet- og rettferdighetspartiet, den politiske grenen av brorskapet, og Rashad Bayoumi, nestleder i den islamistiske bevegelsen.

Mursi insisterer på at han fortsatt er Egypts president. I en video lagt ut på YouTube sier han:

- Jeg er Egypts valgte president. Folket er nå påkrevd å forsvare denne legitimiteten, som er i tråd med grunnloven.

- Ikke vold Det muslimske brorskapet vil ikke ty til vold etter at Mohamed Mursi ble avsatt som president, sier en fremstående leder av brorskapet.

- Det er overhodet ingen retning mot voldsbruk. Brorskapet er ikke tuftet på bruk av vold. Vår sak er fredelig, nemlig å forsvare våre rettigheter, noe som står sterkere enn et militærkupp, sier Gamal Heshmat til Reuters.

Men situasjonen er svært spent og voldshandlingene fortsetter. Minst ti personer er drept i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Mohamed Mursi etter avsettelsen av ham, melder egyptiske medier.

Samtidig evakuerte onsdag kveld USA alle sine ansatte på ambassaden i Kairo som følge av den svært spente situasjonen i landet.

(NTB)