- Mursi jobber med å rette opp feil

Egypts president erkjenner å ha begått feil og jobber med å rette dem opp, sier en talsmann.

MILLIONER: Ifølge det egyptiske militæret har flere millioner tatt til gatene i helgas protester. Foto: EPA/MOHAMMED SABER/NTB-SCANPIX
MILLIONER: Ifølge det egyptiske militæret har flere millioner tatt til gatene i helgas protester. Foto: EPA/MOHAMMED SABER/NTB-SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mursis talsmann Omar Amer sier Mursi mener alvor når han gjentatte ganger har tatt til orde for nasjonal dialog.

- Mursi har kunngjort til Egypts befolkning at han begått feilsteg og at han nå er i en prosess med å rette dem opp, sa Amer på en pressekonferanse sent søndag kveld.

De massive demonstrasjonene i Egypt fortsatte utover natten etter at egypterne på dagen ett år etter at Mursi tok over som president flommet ut i gatene for å vise sin misnøye med presidenten og Det muslimske brorskapet.

Største demonstrasjon I hovedstaden Kairo samlet over 200.000 seg på Tahrir-plassen med veivende flagg og rop om at regimet må gå av. - Folket vil at regimet skal falle!, ropte folkemengden.

Ifølge hæren deltok flere millioner i demonstrasjonene, som skal være de største i Egypts historie. Situasjonen i Egypt er nå svært spent. Minst sju personer ble drept under sammenstøt forskjellige steder.

Over 600 andre ble skadd, ifølge sikkerhetskilder og helsepersonell. To av dem under et angrep mot hovedkvarteret til Det muslimske brorskap.

- Hæren må inn Ifølge Hamdeen Sabahi, som kom på tredjeplass i presidentvalget i fjor, må hæren gripe inn dersom president Mursi nekter å gå av som følge av de omfattende protestene mot ham selv og regjeringen.

- Hæren må handle fordi den har alltid vært på folkets side. Egypterne stoler på de væpnede styrkene, sier Sabahi.

Den egyptiske hæren har advart om at den vil gripe inn hvis landets politiske ledere mister kontrollen over den urolige situasjonen.

Innrømmelser Lederen av det nest største islamistiske partiet i Egypt, al-Nour, krever nå at president Mursi «kommer med innrømmelser» for å hindre blodsutgytelser. Partiet hjalp Mursi til makten.

I et intervju med Reuters tilbyr partileder Younis Makhyoun seg å være en mekler mellom partene, men han avviser kravene om at presidenten må gå av.

- Innrømmelser er nødvendig, selv om det er vanskelig. Vi er bekymret for en opptrapping som vil være vanskelig å kontrollere, sier Makhyoun.

Opprop Det er grasrotbevegelsen Tamarod som har tatt initiativet til protestene. Bevegelsen sier den har samlet over 22 millioner underskrifter til et opprop som krever at Mursi går av og at det holdes snarlig nyvalg.

Opposisjonen hevder Mursi har forrådt den egyptiske revolusjonen i 2011 og brukt valgseieren til å skaffe seg et maktmonopol. Egypts president gjennom tre tiår, Hosni Mubarak, måtte gå av i februar 2011 etter omfattende protester og uro.
(NTB)