Mursi mistenkt for sammensvergelse med Hamas

Varetektsfengslet i 15 dager.

MURSI OG HAMAS: Egypts avsatte president Mohamed Mursi er varetektsfengslet i 15 dager, mistenkt for sammensvergelse med Hamas, melder nyhetsbyrået MENA. Her sammen med Hamas-leder Ismail Haniya. Foto: REUTERS/MOHAMED AL OSTAZ/NTB SCANPIX
MURSI OG HAMAS: Egypts avsatte president Mohamed Mursi er varetektsfengslet i 15 dager, mistenkt for sammensvergelse med Hamas, melder nyhetsbyrået MENA. Her sammen med Hamas-leder Ismail Haniya. Foto: REUTERS/MOHAMED AL OSTAZ/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egypts avsatte president Mohamed Mursi er varetekstfengslet i 15 dager i påvente av etterforskning etter anklager om sammensvergelse med Hamas, melder nyhetsbyrået MENA.

Ekspresidenten rømte fra Wadi el-Natroun-fengselet nordvest for Kairo i 2011.

Konfrontert med nye bevis I følge påtalemyndigheten i Egypt har Mursi blitt avhørt om de nye mistankene og «konfrontert med bevisene i saken».

Ifølge MENA råder det mistanke om at Mursi kan ha samarbeidet med Hamas i forbindelse med angrep på politistasjoner og fengsler under det 18 dager lange opprøret som styrtet Mubarak for to år siden.

En Al Jazeera kilde i påtalemyndigheten har bekreftet rapporten.

«Denne klagen ble først innlevert i Ismailia for et par uker siden. Den påstår at Mursi har spionert for Hamas og ga dem informasjon og hjelp med å organiserer fengselsflukten, og andre ikke navngitte terrorhandlinger under revolusjonen», sier Al Jazeeras Gregg Carlstrom.

Mursi har sittet i husarrest siden han ble avsatt av hæren i begynnelsen av juli.

Befridd i fegselsangrepene Mursi, som er medlem av Det muslimske brorskap, ble selv befridd sammen med en rekke andre islamistledere i ett av fengselsangrepene under opprøret mot Mubarak for to år siden. Hvis han blir kjent skyldig i å ha samarbeidet med fremmede makter, risikerer han streng straff.

Ifølge MENA inkluderer anklagene mot Mursi drap på fanger i fengselet og soldater, i tillegg til kidnapping av soldater.

Fordømmer anklagene Brorskapet fordømmer anklagene mot Mursi og fastslår at det er «Mubaraks regime» som nå har vendt tilbake.

Meldingen om at Mursi er varetektsfengslet kom bare timer før millioner av egyptere var forventet å ta til gatene i masseopptøyer for og mot Egypts første demokratiske valgte president, som ble styrtet av de militære 3. juli, skriver Reuters. Forsvaret har varslet om at de vil slå hardt ned på voldsoppfordringer fra Mursis støttespillere.
Siden Mursi ble avsatt av hæren i begynnelsen av juli har det vært store demonstrasjoner og sammenstøt mellom hans tilhengere og motstandere i Kairo.