Mursi nekter å gå av

Egypts president Mohamed Mursi holdt seint i går kveld sin første tale etter at opptøyene mot ham brøt løs.

TALTE TIL FOLKET: Egypts hardt pressede president, Mohamed Mursi, sa i sin første tale etter at de voldsomme demonstrasjonene mot ham brøt løsfor noen dager siden, at han ikke akter å gå av. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/Files
TALTE TIL FOLKET: Egypts hardt pressede president, Mohamed Mursi, sa i sin første tale etter at de voldsomme demonstrasjonene mot ham brøt løsfor noen dager siden, at han ikke akter å gå av. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/FilesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den direktesendte talen sent tirsdag understreket Mursi at presidentvalget i fjor var fritt, og at det representerer folkets vilje. Han understreket at han er landets første demokratisk valgte president, og at han ikke har noe annet valg enn å bli sittende.

- Jeg er stolt av demokratiet i Egypt. Jeg er Egypts første demokratisk valgte president, sa Mursi i den første talen etter at de massive demonstrasjonene mot ham startet i helga.

Innrømmer feil De siste dagene har millioner av Egyptere gått ut i gatene for å demonstrere mot Mursis regime. Tahrir-plassen i Kairo, som ble et symbol på «den arabiske våren», er blitt et av de viktigste samlingsstedene.

Minst 16 personer ble drept og rundt 200 såret i kraftige sammenstøt ved universitetet i Kairo i natt mellom motstandere og tilhengere av president Mursi og sikkerhetsstyrker, ifølge landets helsedepartement.

Tusenvis av islamister hadde samlet seg på plassen foran den største universitetsbygningen for å protestere mot hærens ultimatum til president Mursi om å løse krisen innen onsdag ettermiddag.

Presidenten innrømmet i talen i går at han hadde gjort feil.

- Jeg har begått feilsteg, men jeg ser ting mer klart nå, sa Mursi.

Mursi sa videre at korrupsjon og andre levninger fra det gamle regimet fortsatt er utfordringer for Egypt, og at det vil ta tid å gjøre noe med problemene.

Avviser ultimatum Kort tid før TV-talen ba Mursi hæren trekke tilbake sitt ultimatum om at den vil gripe inn hvis Mursi ikke finner noen løsning på krisen innen onsdag.

MASSIVT: Protestene mot Egypts president, Mohamed Mursi, fortsetter på Tahrir-plassen i Kairo. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
MASSIVT: Protestene mot Egypts president, Mohamed Mursi, fortsetter på Tahrir-plassen i Kairo. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany Vis mer

I en Twitter-melding skriver Mursi også at han ikke vil la seg diktere. Han understreker at han har legitimitet i henhold til landets grunnlov, og han avviser alle forsøk på å avvike fra denne.

Mursis avvisning av hærens ultimatum har økt risikoen for ytterligere konfrontasjoner og vold, ifølge opposisjonsalliansen.

- Uviljen til å lytte til folket i gatene og til å inngå kompromiss fører til konfrontasjoner. Vi er svært bekymret for opptrappingen av voldshandlinger, sier talsmann Khaled Dawoud.

(Dagbladet/NTB)