Mursis allierte ber om nyvalg

President Mohamed Mursis allierte i den radikale islamistgruppen al-Gamaa al-Islamiya ber ham holde folkeavstemning for å avverge blodbad og militærkupp i Egypt.

BER OM NYVALG: Den radikale islamistgruppen al-Gamaa al-Islamiya har de to siste dagene rådet president Mohamed Mursi til å la folke få stemme over om det skal holdes nyvalg på toppstillingen. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/Files
BER OM NYVALG: Den radikale islamistgruppen al-Gamaa al-Islamiya har de to siste dagene rådet president Mohamed Mursi til å la folke få stemme over om det skal holdes nyvalg på toppstillingen. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/FilesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere væpnede gruppen Gamaa Islamiya, som er blant Mursis politiske allierte, har de siste to dagene rådet presidenten til å la folke få stemme over om det skal holdes nyvalg på toppstillingen.

- Denne fredelige, konstitusjonelle maktoverføringen vil kunne spare oss for blodsutgytelser, sier Tarek al-Zumar, et høytstående medlem i islamistgruppen, til nyhetsbyrået Reuters.

Han mener tidsfristen hæren har gitt partene for å løse den politiske krisen i Egypt innen onsdag ettermiddag, virker som et forvarsel om et kupp. Dette «kan bli avverget dersom presidenten beslutter å holde en folkeavstemning om tidlige presidentvalg».

Al-Gamaa al-Islamiya, som i 1997 sto bak en massakre på 58 turister i Luxor, har senere tatt avstand fra voldsbruk. I forbindelse med valget etter det egyptiske folkeopprøret i 2011 dannet al-Gamaa al-Islamiya et nytt parti og allierte seg med det regjerende Frihets- og rettferdighetspartiet.

(NTB)