KAN BLI SKJEBNESVANGERT: Egypts president Mohamed Mursi vil gi seg selv mer makt. Det faller ikke i god jord hos opposisjon og handelspartnere. Foto: Reuters/NTB Scanpix
KAN BLI SKJEBNESVANGERT: Egypts president Mohamed Mursi vil gi seg selv mer makt. Det faller ikke i god jord hos opposisjon og handelspartnere. Foto: Reuters/NTB ScanpixVis mer

Mursis befalinger skremmer investorer

Egypts president vil gi seg selv mer makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohamed Mursi kan få svi på pungen for sin omstridte beslutning om å gi seg selv mer makt. Uroen fører til kraftig børsfall og økonomisk støtte fra Vesten kan stå på spill.

Hovedindeksen på børsen i Kairo sank med 7 prosent i løpet av handelen mandag. Trenden startet søndag, første dag børsen var åpen etter det omstridte presidentdekretet ble utstedt. Da sank aksjekursene med 10 prosent, som er det største fallet børsen har opplevd siden oppstanden mot Mursis forgjenger, Hosni Mubarak, i 2011.

Bildene av demonstranter som slåss med opprørspoliti, tåregass og brannbomber på Tahrir-plassen i Kairo minner om det som skjedde for snart to år siden. Over 500 mennesker er såret de siste dagene, og søndag ble en ung tilhenger av Det muslimske brorskap, bevegelsen Mursi kommer fra, drept.

Tirsdag har både tilhengere og motstandere av Mursi varslet massemønstringer.

Svekket håp - Investorer vet at Mursis beslutninger ikke vil bli akseptert og at det vil være sammenstøt på gata, påpeker Osama Mourad hos børsmeglerhuset Arab Financial Brokerage.

Etter at Mursi ble valgt til president, steg investorenes interesse for Egypt, og det var håp om at et demokratisk valgt styre ville kunne hjelpe Egypt å legge sine økonomiske og politiske problemer bak seg. Aksjekursene hadde økt med 35 prosent siden Mursis valg, men søndag var indeksen falt til sitt laveste nivå siden 31. juli.

Penger og demokrati Mursi er avhengig av internasjonal støtte for å bygge opp landet og den skakkjørte økonomien. Nylig ble det kjent at Det internasjonale pengefondet IMF planlegger å låne Egypt 4,8 milliarder dollar. Hvor pengene skal komme fra er ikke kjent, men det antas at USA og EU vil være blant bidragsyterne.

USA gir dessuten milliarder i militær bistand til Egypt. Men flere mener Vesten må stille krav om at Egypt fortsetter på rett kurs, dersom pengene skal fortsette å strømme.

- USA bør si at dette er uakseptabelt. Vi takker Mursi for hans innsats med å forhandle fram en våpenhvile med Hamas. Men dette er ikke hva USAs skattebetalere forventer. Våre dollar skal være direkte knyttet til framskritt i demokratisk retning, sa den ledende republikanske politikeren John McCain til Fox News.

Dommerkonflikt Mursi forsikrer om at de omfattende fullmaktene han har gitt seg selv, bare skal være en midlertidig ordning. Både dommernes fagforeninger, landets øverste domstolsmyndighet - Det øverste juridiske råd, så vel som politiske motstandere, har reagert kraftig på dekretet, som blant annet innebærer at riksadvokaten blir avsatt. Det ble også bestemt at presidentens beslutninger ikke kan prøves for domstolene.

Mursi skulle mandag møte ledende dommere i et forsøk på å løse krisen. Dommernes fagforening har oppfordret til streik i rettssaler over hele landet i protest mot det de opplever som et angrep på deres uavhengighet.

Det øverste juridiske råd, antydet at det kunne bli et kompromiss, dersom dekretet ble noe moderert.

Den politiske opposisjonen har også vært kraftig kritisk til at Mursi har fredet forsamlingen som skal skrive landets grunnlov.

Advokater og opposisjonsaktivister i Egypt har klaget president Mohamed Mursis dekret om utvidede fullmakter inn for en administrativ domstol. Et første rettsmøte i saken skal opp 4. desember, opplyser en administrativ domstol i Kairo.

(NTB)