- Mus i alle hus

Først sa Per Øyvind Heradstveit nei til å lede Eldres IT-forum, deretter motvillig ja. Etter seks måneder med surfing ble han frelst. Nå mener han alle eldre bør få tilgang til Internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kom første rapport fra forumet. Den tar for seg hvordan eldre kan lære å bruke IT, eller informasjonsteknologi, på en god måte.

- Målgruppa vår er over 55 år, det vil si rundt en fjerdedel av landets befolkning. Av disse er det flere hundre tusen som aldri har vært i kontakt med data.

Må ikke koste

- Den store utfordringen blir å finne ut hvordan eldre kan få opplæring på data uten at det koster for mye, sier Herads-tveit.

I rapporten fra Eldres IT-forum slås det fast at spesielle opplæringstiltak for eldre bør settes inn. Ett forslag er at folke- og skolebibliotekene kan bistå. I tillegg kan LO og NHO iverksette IT-opplæring i forkant av at folk går av med pensjon.

- Hvis ikke de eldre får ta del i IT-revolusjonen, vil vi få et «utenforsamfunn», slår Heradstveit fast.

Bedrer livskvaliteten

Heradstveit trekker fram tre viktige årsaker til at eldre, spesielt bevegelseshemmede, trenger å ha kunnskap om og tilgang til Internett:

  • Du kan gjøre innkjøp, betale regninger og ordne praktiske ting gjennom Internett.
  • Internett kan skape arbeidsplasser for eldre som kan tilby datatjenester gjennom et kompetansesenter på nettet.
  • Internett kan berike livet. Man kommer i kontakt med andre mennesker, kan delta i diskusjoner og få informasjon fra omverdenen. Eksempelvis kan du bruke e-post til å kommunisere med familie og barnebarn.

- En mus i hvert hus i løpet av ti år er vårt slagord, avslutter Per Øyvind Heradstveit.