- Museet pynter ikke på sannheten

Direktør Finn E. Krogh i Norsk Oljemuseum avviser dykkernes kritikk om at museet forfalsker historien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Dykkernes historie ble forfalsket»

- Vi pynter ikke på sannheten. Dykkernes helseskader er en komplisert sak. Vi erkjenner at det er et konfliktfylt og sårbart område. Utstillingen er i stor grad styrt av hva slags utstyr det har vært mulig å få tak i, sier Krogh.

Museumsdirektøren understreker at man ikke har kunnet velge og vrake.

- Vi har hatt problemer med å få tak i gode eksempler fra forskjellige tidsperioder. Blant annet fordi gjenstander som hadde vært interessante for oss, fortsatt har en markedsverdi i andre land, der de har andre krav til sikkerhet, opplyser Krogh.

To «rottefeller», som de eldste dykkerklokkene ble kalt, var i flere år plassert på lager. Men før de skulle hentes av Oljemuseet, dukket det opp kjøpere fra India. Der skal begge være i drift.

- Mens Oljemuseet ble etablert, sendte de ut forespørsel til tidligere offshoredykkere. Jeg tok kontakt, sa jeg hadde 22 års erfaring som nordsjødykker og at jeg visste om utstyr fra 70-tallet. Jeg hørte aldri noe mer, forteller Rolf Guttorm Engebretsen.

Direktør Krogh sier han har full forståelse for at mennesker som har jobbet i Nordsjøen siden starten har ønske om å se sin teknologi representert i museet.

- Vi har vært nødt til å gjøre et skjønnsomt utvalg. Dykking har tross alt fått relativt stor plass på museet i forhold til hva aktiviteten utgjør i volum innen oljevirksomheten, sier han.

Norsk Oljemuseum skal nå i gang med en systematisk dokumentering av den tidlige dykkerhistorien i Nordsjøen.

- I november inviterer vi førstegenerasjons offshoredykkere til en samling for alle dykkere med tilknytning til petroleumsvirksomheten i åra 1969- 79. Formålet er å sikre informasjon og dokumentasjon som kan gi grunnlag for en bedre formidling av dykkernes bidrag til denne delen av historien, opplyser Finn E. Krogh.