Musereir på skolekjøkkenet

Og grisete toaletter uten papir. 14-åringene Ellinor Fivelstad, Cindy Hoddevik og Karina Refvik var lei av forfallet på Selje skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Derfor satte de opp egen nettside der de dokumenterte hvordan toalettene lekker, det elektriske anlegget forfaller, svømmehallen brukes som lagringsplass og skolekjøkkenet med musereir i veggen. 

- Det må gjøres noe, og det må gjøres fort, ellers faller skolen ned, sier de tre jentene til lokalavisen Fjordenes Tidende.

I ettermiddag skal  rektor Ole Bosnes tale skolens sak i et budsjettmøte i skolens formannskap. Han har nettopp skiftet sju lyspærer. Det han lurer på nå, lett sarkastisk, er om skolen får penger til nye lyspærer neste år.

God samvittighet

- Jeg bør vel føle meg flau, men har god samvittighet, sier rektor til Dagbladet.no før dagens budsjettmøte. Han synes det er fint at elevene selv har tatt grep for å påpeke forholdene.

Skolen med 211 elever ble bygd i 1970. I likhet med mange andre norske skoler ser den bedre ut fra veien enn for alle som bruker den daglig.

- Vi hadde kontroll fram til 1998.  Da hadde skolen egen vaktmester før omorganiseringssyken rammet norske kommuner.  Siden da  har vi delt vaktmester med mange andre kommunale bygg.

Vaktmester en halv time daglig

Musereir på skolekjøkkenet

Nå har vi vaktmester en halv time om dagen, og forfallet har gått fort, sier rektor.

Selv synes han at varme- og ventilasjonsanlegg som ikke fungerer er det verste.

 Det er blitt roligere i musereiret på skolekjøkkenet etter at skolen måtte engasjere et skadedyrfirma til å legge ut gift fire ganger i året.

Elevene har fått masse reaksjoner fra Selje og naboområdene i Sogn og Fjordane etter at de startet nettsiden om forfallet på egen skole. De fleste er positive til at elevene selv påpeker forfallet på skolen.

-Hva  er verst?

-Garderobene er verst, både for jentene og guttene. Ødelagte speil er ikke hengt opp igjen. Lufteanlegget fungerer ikke, ventilasjonsventilene er gjengrodd av møkk og mugg, vaskene er møkkete, toaletter mangler dolokk og  ofte er det ikke dopapir, sier 9. klassingen Cindy Hoddevik til Dagbladet.no.

-Hjelper hjemmesiden noe?

-Vi tror det, ordføreren vil bruke dokumentasjonen vår overfor fylkesmannen, og det håper vi skal føre til noe positivt, sier Cindy.

 DOKUMENTERER FORFALLET:  Ellinor Fivelstad (til venstre)Cindy Hoddevik og Karina Refvik har fått masse reaksjoner etter de dokumenterte forfallet på skolen med egen nettside. Foto:Odd L. Drabløs,  FJORDENES TIDENDE
DOKUMENTERER FORFALLET: Ellinor Fivelstad (til venstre)Cindy Hoddevik og Karina Refvik har fått masse reaksjoner etter de dokumenterte forfallet på skolen med egen nettside. Foto:Odd L. Drabløs, FJORDENES TIDENDE Vis mer


-Er det kommunen og ordføreren som har skylda for elendigheten, rektor Ole Bosnes?

-Ordfører Gunn Vårdal Helgesen er et velmenende menneske som vil alle godt. Hun har hatt åtte unger på skolen her selv. Og jeg er ganske flink til å skifte lyspærer, men det er vel også et spørsmål om hva rektorer skal drive med på en skole, sier Bosnes.

-Liker det dårlig

Ordfører Gunn Vårdal Helgesen (KrF) kan ikke love  noe snarlig totalrenovering av skolen etter budsjettmøtet i ettermiddag.

-Vi liker det dårlig alle sammen her i kommunen, men jeg håper vi kan vise jentene og de andre elevene på Selje at vi får til noe etterhvert. Håpet er at jentenes initiativ skal hjelpe oss til mer penger fra fylkesmannen. Så snart det lar seg praktisk løse skal vi få fikset løse kontakter og farlige sikringsskap, som elevene har påpekt, sier ordførereren til Dagbladet.no.

For å illustrere hvor tunge slike prosjekter er for en liten kommune, viser ordføreren til at det vil koste 75 millioner kroner å oppgradere Selje og Stadtlandet skoler.

Den beregningen ble gjort for tre år. Ti millioner er brukt så langt. Det rakk til brannsikring og andre tiltak som går direkte på liv og helse.

Hvordan står det til på din skole? Send bilder i epost til 2400@dagbladet.no eller SMS/MMS til 2400! Merk bildene «skole».

Den dagen vi tok dette bilete var ovnen på!!! den henge etter det røyret som går opp i taket der!
Vasken på sløyden. Ekstreme tiltak for å spare på varmevatnet? spør jentene.
Stikk-kontakt som er på veggen UTE! utan deksel(er ikkje tildekt!), skriver elevene på sin hjemmeside.
Lysbrytaren i jentegarderoba. Er dette forsvarleg????? spør jentene.