Museumsdirektør jakter på «forsvunne» dyreskjeletter

.. men bestyreren for skjelettsamlingen kan ikke se at det mangler noe.

«UAKSEPTABELT»: Direktøren ved Kulturhistorisk Museum, Rane Willerslev, kaller det «uakseptabelt» at skjelettmateriale angivelig skal være borte fra De schreinerske samlinger. Her museets hovedkvarter i Frederiks gate, like nedenfor slottet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
«UAKSEPTABELT»: Direktøren ved Kulturhistorisk Museum, Rane Willerslev, kaller det «uakseptabelt» at skjelettmateriale angivelig skal være borte fra De schreinerske samlinger. Her museets hovedkvarter i Frederiks gate, like nedenfor slottet. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da doktorgradsstipendiat Elin Brødholt i 2010 kom over dyreskjeletter i vikinggraver, utløste det en heftig strid om hvem som skal ha æren for funnet.

Museumsledelsen hevder at andre medstipendiatene allerede hadde påvist dyreskjelettene. En strid om hvordan Brødholt skal krediteres for sitt arbeid er nå til behandling i Forskningsetisk utvalg ved Universitetet i Oslo.

- Uakseptabelt
Nå hevdes det at deler av de omstridte dyreskjelettene har blitt borte.

- Det er uklarheter, men en del av materialet er forsvunnet , og det er dypt beklagelig, for det er offentlig eiendom, sa direktør Rane Willerslev ved Kulturhistorisk Museum til Dagbladet på onsdag.

- Mener du at Brødholt er ansvarlig for at det er borte?

- Det tør jeg ikke si. Jeg konstaterer bare at det er forsvunnet, og at det er uakseptabelt. Vi har satt en utredning i gang, sier Willerslev.

Skjønner ikke
Elin Brødholt sier til Dagbladet at hun har fått en rekke ubehagelige henvendelser fra Kulturhistorisk Museum om angivelig forsvunne dyreskjeletter.

SCHREINERSKE SAMLINGER: Blant hodeskallene og menneskeskjelettene i De schreinerske samlinger ved Universitetet i Oslo er det også oppdaget dyreskjeletter. Arkivfoto: John Petter Reinertsen / Samfoto  / NTB SCANPIX
SCHREINERSKE SAMLINGER: Blant hodeskallene og menneskeskjelettene i De schreinerske samlinger ved Universitetet i Oslo er det også oppdaget dyreskjeletter. Arkivfoto: John Petter Reinertsen / Samfoto / NTB SCANPIX Vis mer

Selv skjønner hun ikke hva Willerslev og hans kolleger snakker om, fordi materialet ifølge henne står pakket ned i kasser som er fullt tilgjengelige for museets folk.

Heller ikke professor Per Holck, som har ansvaret for De schreinerske samlinger hvor dyreskjelettmaterialet ble funnet, kan se at noe er borte.

SIGMA-prosjektet
- Jeg kan ikke se at det mangler noe, sier Holck til Dagbladet.

Holck sier at han har funnet de beindelene som så langt har vært etterlyst, men at det i dag mandag skal komme noen fra Kulturhistorisk Museum og gå gjennom materialet for å se om alt er på plass.

- Vi får finne ut av det i dag, sier Holck til Dagbladet.

De schreinerske samlinger inneholder materiale fra omkring 8000 gravfunn, og er grunnlag for SIGMA-prosjektet til Historisk Museum, som er en del av Universitetet i Oslo.

- IKKE TATT NOE: Doktorgradsstipendiat Elin Brødholt føler seg mistenkeliggjort av henvendelsene hun har fått om angivelig forsvunne dyreskjeletter. Foto: Yngve Vogt
- IKKE TATT NOE: Doktorgradsstipendiat Elin Brødholt føler seg mistenkeliggjort av henvendelsene hun har fått om angivelig forsvunne dyreskjeletter. Foto: Yngve Vogt Vis mer

Både Elin Brødholt og medstipendiaten som hun først kom i konflikt med, er tilknyttet SIGMA-prosjektet, som ledes av professor Jan Bill.

Utestengt professor
Striden mellom de to har utløst en heftig professorkrangel om forskningsetikk.

Dagbladet skriver i dag at Brødholts biveileder professor Torstein Sjøvold ved Universitetet i Stocholm ble utestengt fra møter om saken fordi han ble beskyldt for å ha kommet med trusler.