Museumslederen: - Ta vare på maleriene!

Ledelsen ved Munch- museet tar ikke kritikk for sikkerheten ved museet. Men de ber ranerne om å gi «Skrik» og «Madonna» en forsiktig behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vær så snill å ta vare på bildene hva dere enn gjør med dem. Og sørg for at de kommer tilbake der de hører til, nemlig i vår alles eie, er museumsleder Gunnar Sørensen appell til ranerne. Sørensen er bekymret over skadene maleriene har blitt påført.

-  Skjøre gjenstander

-  De har tatt av rammene og glassene. Det er blitt slitt og revet i dem. Dette er skjøre gjenstander. «Madonna» er malt på lerret, «Skrik» er malt på kartong eller papplate. Dere kan jo bare tenke dere, sier Sørensen, som er svært oppbrakt.

-  Jeg er lei meg og litt sint. Dette betyr ganske mye for oss, også personlig. Men jeg er optimist. Jeg kan ikke forstå at bildene er tatt for å tilintetgjøres, sier Sørensen til Dagbladet. Også museumsdirektør Lise Karin Mjøs er opprørt.

-  Dette er et stort tap, ikke bare for museet, men for alle, også internasjonalt, sier Mjøs.

Ingen krav

Museumsledelsen har ikke mottatt noe krav om løsepenger.

-  Hvordan vurderes det dersom det kommer et slikt krav?

-  Det kommenterer vi ikke.

Ledelsen hadde i går ikke tatt stilling til om det skal utloves noen dusør. De vil heller ikke spekulere på hvem som står bak ugjerningen. Om ransmotivet sier Mjøs:

-  Det er opplagt at man har fått veldig stor oppmerksomhet. Utover det kan jeg ikke skjønne hva det skulle være. Jeg kan ikke tenke meg at det er mulig å selge maleriene.

Tidlig på dagen var de som var på jobb under ranet innkalt til møte, seinere var det allmøte for hele museet. Museumsledelsen orienterte også byrådet om situasjonen i går. Det var åtte ansatte på jobb for museet under ranet, fire av dem var vakter. I tillegg var det personale i kafeteriaen i museet.

-  Alle de ansatte ble tatt hånd om av medisinsk personale på søndag. De blir oppfordret til samtaler med psykolog. Det går forholdsvis bra med dem, også med vakta som ble truet med våpen, opplyser Mjøs.

NAKEN VEGG: Museumsleder Gunnar Sørensen og museumsdirektør Lise Karin Mjøs foran den tomme veggen hvor «Skrik» og «Madonna» hang. - Dette er et stort tap, ikke bare for museet, men for alle, sier museumsdirektør Mjøs.