- Musharraf er en drapsmann

Røde moskeer over hele Pakistan, spår islamistleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Pakistanske islamister demonstrerer i protest mot president Pervez Musharraf etter stormingen av Den røde moské. - Musharraf er en drapsmann, raser demonstrantene.

Flere tusen islamister strømmet ut i gatene i de største byene i Pakistan fredag.

Det er Musharrafs beslutning om å la hæren storme Den røde moské, hvor islamistiske opprørere hadde forskanset seg, som har vakt harme blant demonstrantene. Aksjonen mot moskeen kostet minst 86 personer livet.

- Musharraf er en drapsmann, ropte de rasende demonstrantene i den pakistanske hovedstaden Islamabad.

Oppfordrer til hellig krig

Demonstrantene hyller islamistene som ble drept i aksjonen, og oppfordrer til såkalt hellig krig.

- Dette blodbadet kommer til å vise seg å bli spikeren i kista for Musharrafs diktatoriske styre i Pakistan, sier Maulana Abbdul Ghafoor Hydri fra Mutahida Majlis-e-Amal, en allianse av de største islamistiske partiene i Pakistan.

- Nå kommer det til å bli røde moskeer over alt i Pakistan, sier Hydri.

- Bekjempes i hvert hjørne


Musharraf mener på sin side at ekstremisme skal fjernes fra pakistanske moskeer. Han sier det var uunngåelig å gå til aksjon mot moskeen i Islamabad, som han omtaler som et senter for ekstremisme.

- Det er ikke slutt på terrorisme og ekstremisme i Pakistan. Vi har bestemt oss for at vi vil få bort ekstremisme og terrorisme uansett hvor det måtte eksistere. Det skal bekjempes i hvert et hjørne av Pakistan, understreket Musharraf i en tale til folket torsdag.

BUSH I BRANN:  Pakistanske islamister demonstrerer i protest mot president Pervez Nusharraf i Lahore i dag. Tilhengere av alliansen Muttahida Majlis-e-Amal satte fyr på dukkekopier av den amerikanske presidenten George W. Bush. Foto: Reuters/Moshin Raza/Scanpix.
BUSH I BRANN: Pakistanske islamister demonstrerer i protest mot president Pervez Nusharraf i Lahore i dag. Tilhengere av alliansen Muttahida Majlis-e-Amal satte fyr på dukkekopier av den amerikanske presidenten George W. Bush. Foto: Reuters/Moshin Raza/Scanpix. Vis mer

Før stormingen hadde ytterliggående islamister tilknyttet moskeen gått til aksjon mot symboler på «vestlig umoral» som blant annet videobutikker og skjønnhetssalonger. Det var til slutt bortføringen av en gruppe kinesiske kvinner som utløste den siste politiaksjonen mot moskeen.


Truet med hevn
I Lahore ba fredag 20.000 menn, barn og kvinner for ofrene etter stormingen av moskeen. Demonstranter bar også en figur som skulle forestille det amerikanske nasjonale ikonet Onkel Sam, og truet med hevn over både Musharraf og president George W. Bush.

Også i Pakistans største by Karachi samlet over 1.200 demonstranter seg etter fredagsbønnen og ropte slagord mot Musharraf, som er en viktig støttespiller for USA i den såkalte krigen mot terror.

- Musharraf strekker seg ekstra langt for å sette Amerikas plan ut i livet i denne delen av verden, sa den religiøse lederen Sayed Munawwar Hasan til demonstrantene.

Mindre demonstrasjoner ble også holdt i Rawalpindi og Peshawar.


Skjerpet beredskap 

Mens islamister har trukket ut i gatene, er det foreløpig ingen andre grupper i Pakistan som har arrangert massedemonstrasjoner etter stormingen av Den røde moské. Det kan være et tegn på at aksjonen har styrket Musharrafs stilling blant moderate pakistanere som er bekymret for utbredelsen av ekstremisme i landet, skriver AP.

Pakistan er i høy beredskap for eventuelle hevnaksjoner og skjerpet fredag sikkerhetsberedskapen ytterligere med titusener av polititjenestemenn og soldater.

I utkanten av den nordvestlige byen Dera Ismail Khan pågrep politiet tre personer mistenkt for å planlegge selvmordsangrep. Politiet beslagla også en bil full av sprengstoff.

Minst 35 personer er drept i voldelige angrep nordvest i Pakistan siden kampene ved Den røde moské i Islamabad begynte forrige uke. (NTB-AFP-AP).

Pakistanske islamister demonstrerer i protest mot president Pervez Musharraf etter stormingen av Den røde moské. Alliansen Muttahida Majlis-e-Amal brente en dukke av presidenten i Lahore fredag. Foto: REUTERS/Mohsin Raza/ SCANPIX

-RØDE MOSKEER OVER HELE PAKISTAN: Islamister i Lahore i dag med antiamerikanske slagord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer