Musharraf erklærer unntakstilstand i Pakistan

Politifolk sperrer veien til høyesterett og myndighetene har stanset sendingene til private tv-stasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i Islamabad? Ta kontakt med Dagbladet på telefon 24 00 00 00, per epost til 2400@dagbladet.no eller med sms/mms til 2400

(Dagbladet.no): Klokka 14 kunngjorde statlig fjernsyn at Pakistans president Pervez Musharraf  har besluttet å erklære unntakstilstand i landet. Det er foreløpig ikke gitt noen begrunnelse, men presidenten skal holde en tale senere i dag.

Like før kunngjøringen kom, forsvant alle uavhengige tv- og radiostasjoner fra lufta. Flere steder skal også kabel-tv ha gått i svart. Ifølge BBC News er samtidig militære styrker utplassert i lokalene til de statlige mediene, som fortsetter sine sendinger.

Telefonforbindelsene i Islamabad er kuttet, melder nyhetsbyrået AP.

Øyenvitner forteller til nyhetsbyrået AP at mange titalls politifolk nå sperrer en vei som går inn til Pakistans høyesterett i Islamabad. Rettens dommere er ennå på innsiden.

Unntakstilstanden innebærer at den pakistanske konstitusjonen, og med den grunnloven, blir satt til side. Det er nå krigslovgivningen som teller, sier regjeringskilder til CNN.

Det er ventet at Musharraf vil prøve å rettferdiggjøre unntakstilstanden ved å vise til det urolige sikkerhetsklimaet i landet, men den egentlige motivasjonen er trolig en pågående høyesterettsbehandling av hvorvidt gjenvalget av presidenten i oktober gikk riktig for seg.

En avgjørelse i saken skulle foreligge om kort tid. BBC News rapporterer fra Islamabad at regjerningen fryktet at kjennelsen i høyesterett ville gå i mot general Musharraf. 

KRIGSLOVGIVNING INNFØRT:  Militære styrker holder vakt etter at president Pervez Musharraf innførte unntakstilstand i Paksitan i dag. Foto: AFP PHOTO/Aamir QURESHI
KRIGSLOVGIVNING INNFØRT: Militære styrker holder vakt etter at president Pervez Musharraf innførte unntakstilstand i Paksitan i dag. Foto: AFP PHOTO/Aamir QURESHI Vis mer

Opposisjonspartiet til eks-statsministeren Nawz Sharif fordømmer i ettermiddag Musharrafs avgjørelse, melder AP. 

Pakistansk høyesterett har erklært unntakstilstanden for ugyldig.

- Høyesterett har erklært unntakstilstanden for ulovlig. Musharaff har ingen lovlig makt til å innføre en slik tilstand, sier høyesterettsdommeren, Iftikhar Mohammed Chaudhry.

Kort tid etter ble dommeren avsatt av Musharraf, melder CNN.

Dette er andre gang Chaudhry er fjernet fra stillingen som leder av høyesterett. Han ble avsatt av Musharraf også i mai, noe som førte til så store protester at han ble gjeninnsatt.

En rekke statsledere har advart Musharraf mot å innføre unntakstilstand. USAs utenriksminister Condoleezza Rice uttalte denne uka at «USA åpenbart ikke kommer til å støtte regjeringsvirkemidler som er utenfor grunnloven» i Pakistan.

Så sent som i går uttalte den amerikanske admiralen William J. Fallon at en unntakstilstand vil få konsekvenser for USAs pengestøtte til Musharrafs militære styrker.

Unntakstilstanden knyttes også til Benazir Bhuttos tilbakekomst til pakistansk politikk. Den tidligere statsministeren kom nylig til landet fra eksil, men reiste på torsdag til Dubai for å besøke sine tre døtre.

Musharraf erklærer unntakstilstand i Pakistan

Før Bhutto dro, advarte også hun om nettopp utviklingen som nå har skjedd. Etter planen skulle hun i neste uke ha deltatt på et nytt folkemøte i Pakistan.

Pervez Musharraf tok makten i Pakistan i et statskupp i 1999, og er også øverste leder for landets militære styrker.

Dagbladet.no kommer med mer.

UNNFØRER UNNTAKSTILSTAND: Om kort tid skulle Pakistansk høyesterett avgjøre om gjenvalget av Musharaff som president skulle kjennes gyldig eller ikke.
BLOKKERER VEIEN: Pakistansk politi blokerer veien opp til presidentens hus i Islamabad.
HOLDER VAKT: Pakistansk politi sperrer av en vei som går opp til Pakistansk høyestrett, sier øyenvitner.