NYTT PARTI: Pakistans tidligere president Pervez Musharraf vil lansere et nytt parti. Foto: REUTERS/SCANPIX
NYTT PARTI: Pakistans tidligere president Pervez Musharraf vil lansere et nytt parti. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Musharraf med nytt parti i Pakistan

Den pakistanske kuppgeneralen Pervez Musharraf vil gjøre politisk comeback. Norsk Pakistan-ekspert betviler at Musharraf har noe stort velgergrunnlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Jeg kommer til å lansere et parti 1. oktober. Vi må få fram en ny politisk kultur i Pakistan, sa Musharraf til journalister i Hongkong onsdag etter et foredrag til aksjemeglere i den kinesiske millionbyen.

Han sa ikke hvor partistiftelsen vil bli formelt kunngjort, men opplyste at partiet vil få navnet All Pakistan Muslim League.

Musharraf markerte motstand mot familiedynastienes styring av pakistansk politikk.

- Jeg er fullstendig imot dette systemet der alle partier blir et familiedomene. Demokratiets essens er ikke til stede i Pakistan, uttalte den tidligere kuppmakeren.

Upopulær Lektor og Pakistan-kjenner Terje Skaufjord, som nylig utga boka «Pakistan midt i verden» sammen med Elisabeth Eide, tror ikke den tidligere militærdiktatoren har noen stor framtid i pakistansk politikk.

- Musharraf var ekstremt upopulær i de aller fleste kretser. Han kan nok benytte enkelte gamle kontakter, men folk flest var kritiske og til dels fiendtlige til ham, sier Skaufjord til NTB.

Han påpeker også at Musharraf mistet mye godvilje da han forsøkte å manipulere landets høyesterett, en kamp han til slutt tapte mot landets advokatstand.

Men Skaufjord tar forbehold om at situasjonen i Pakistan er meget uoversiktlig og krisepreget.

- Pakistansk politikk er nede for telling, sier han.

Militærkupp Musharraf grep makten i Pakistan i et militærkupp i 1999 og utnevnte seg selv til president to år senere, en stilling han beholdt til valget i 2008. Siden har han levd i eksil i London.

Den 67 år gamle generalen sa i forrige uke til den britiske kringkastingen BBC at han vurderer å stille som kandidat ved valget på nasjonalforsamling i hjemlandet i 2013, og at han trodde han kunne bli landets president på nytt.

At flere ønsker å stille ham for retten i Pakistan, og mener at han har mye å svare for etter sin tid som landets sterke mann, bare trekker han på skuldrene over.

- Det er elementer som er imot meg, politiske elementer, og det er de som står bak disse sakene. Det er bare å innse. Jeg er trygg på at det ikke kommer til å skje noe, sa ekspresidenten.

(NTB)