Musharraf mister grepet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grepet glipper for general Pervez Musharraf idet han forsøker å sikre seg gjenvalg som president i Pakistan. Statsministeren han styrtet i kuppet i 1999, Nawaz Sharif, var frekk nok til å vende hjem for å utfordre generalen. Han stilte Musharraf i ei fryktelig knipe. Å fengsle Sharif ville gi opposisjonen en politisk fange å samles om, selv om siktelsen lyder på korrupsjon og hvitvasking av penger. Generalen valgte å sende ham til Saudi-Arabia, akkurat som i 2000. Dermed har Musharraf igjen lagt seg ut med Høyesterett, som 23. august slo fast at Sharif har rett til å vende hjem.

I mars sparket Musharraf justitiarius i Høyesterett, Iftikhar Chaudry, men etter landsomfattende protester fra advokater måtte han gjeninnsette ham. I mer enn et år har han forsøkt å holde nede folkelig uro. I juli endte det i blodbad da sikkerhetsstyrkene stormet de ytterliggående islamistene i Den Røde Moskeen i Islamabad. Det er bare to måneder igjen av hans tid som president. Sharif kunne, om han hadde fått komme hjem, ha satt den politiske dagsorden i de vanskelige ukene som nå kommer.

Men det spørs om han ikke gjør det likevel. Musharraf har forsøkt å få til en avtale om maktdeling med den andre opposisjonslederen i eksil, Benazir Bhutto. Musharrafs tid som forsvarssjef utløp i august 2003, men parlamentet har vedtatt en lov som lar ham sitte både som forsvarssjef og president til 15. november. Bhutto skal ha tilbudt ham å kunne fortsette som president, men med mindre makt og ved å trekke seg som forsvarssjef. Men nå kan hun vanskelig falle Sharif, hennes politiske motstander, i ryggen uten å måtte betale dyrt politisk. General Musharraf så for seg å bli gjenvalgt av det sittende parlamentet før det må oppløses i oktober og nyvalg utskrives. Så kunne han som president og forsvarssjef styre sin form for overgang til demokrati. Det spørs om ikke dette spillet ble for innfløkt, også for Musharraf.