Musharraf opphever unntakstilstanden

Men endret grunnloven i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i Islamabad? Ta kontakt med Dagbladet på telefon 24 00 00 00, per epost til 2400@dagbladet.no eller med sms/mms til 2400

(Dagbladet.no):  Pakistans president Pervez Musharraf opphevet lørdag unntakstilstanden i landet, melder NTB.

- Dette er en historisk dag, sier informasjonsminister Nisar Memon, som ifølge nyhetsbyreået AP bekrefter opphevelsen.

Også statlige tv-stasjoner melder om det samme.

Endret loven

Unntaktstilstanden er et skritt i riktig retning for et demokratisk Pakistan, men så sent som i går endret president Pervez Musharraf grunnloven til fordel for seg selv.

Statsadvokat Malik Mohammed Qayyum sier at presidenten laget et tillegg til loven, som fritar ham fra å trenge godkjennelse fra de folkevalgte for unntakstilstanden han innførte.

Presidenten skal også ha fjernet en bestemmelse som krevde at statlige tjenestemenn må vente to år før de stiller til valg, melder Ap. Musharraf gikk av som militærsjef i slutten av november.

Sterk kritikk

HOLDT TV-TALE:3.november holdt president en tv-tale til befolkningen, like etter at han innførte unntaktstilstanden. Foto: EPA
HOLDT TV-TALE:3.november holdt president en tv-tale til befolkningen, like etter at han innførte unntaktstilstanden. Foto: EPA Vis mer

Presidenten innførte den omstridte unntakstilstanden 3. november og begrunnet den med at han som president pliktet å sikre stabiliteten i landet. Unntaktstilstanden skulle hjelpe til med å få bukt med ytterliggående islamister, som rettsvesenet ifølge presidenten var ute av stand til å hanskes med.

Kritikerne mente imidlertid at unntakstilstanden først og fremst var et knep fra Musharraf for at han skal bli sittende ved makten. De mente unntakstilstanden ville være et virkemiddel fra Musharraf for at han skal kunne sno seg ut av floken han havnet i etter at høyesterett stilte spørsmål ved om han var den gyldige vinneren av valget i oktober.

Press fra Vesten

Flere tusen mennesker ble fengslet, dommere fikk sparken og mediene ble ilagt strenge begrensninger i løpet av unntakstilstanden.

Unntakstilstanden innebar at den pakistanske konstitusjonen, og med den grunnloven, ble satt til side.

USA og resten av den vestlige verden har hele tiden bedt Musharraf oppheve unntakstilstanden, samtidig som de oppfordret hm til å si fra seg vervet som toppsjefe for Pakistans militære. 28. november ga han endelig avkall på uniformen.

Det skal gjennomføres valg til ny nasjonalforsamling i Pakistan 8. januar.