Musharraf til Dagbladet: «Vi gjør ingenting på vegne av andre»

-  Pakistan gjør ingenting på vegne av andre. Vi gjør det av egeninteresse, understreket president Pervez Musharraf i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den pakistanske statssjefen uttalte seg om det meste da han holdt et foredrag i regi av Norsk Utenrikspolitisk Institutt på Nobelinstituttet i går: sitt eget statskupp, tidligere støtte til Taliban, nåværende allianse med USA, kvinnemishandling, tvangsekteskap, striden med India om Kashmir, demokrati og USAs bombing av landsbyen Damadola 13. januar hvor minst 13 innbyggere ble drept.

Angrepet skjedde på pakistansk side av grensa mot Afghanistan. Målet var Osama bin Ladens nestkommanderende i al-Qaida, Ayman al-Zawahiri. Han ble ikke rammet, men drapene på minst 13 innbyggere har satt sinnene i kok i Pakistan. Musharraf beklaget i går drap på uskyldige, men la til:

-  Der en noen tegn til at det var noen der også, folk fra al-Qaida, som ble drept, og vi trenger å avklare dette. Jeg er ikke 100 prosent sikker på det.

Pakistan nærmest skapte Taliban og støttet Talibans regjering i Afghanistan også etter at Musharraf tok makta i Pakistan. Men etter terroristangrepene i USA 11. september 2001 snudde Musharraf over natta og allierte seg med USA.

Dagbladet spurte Musharraf om dette etter foredraget i går:

-  Det var i rein egeninteresse Pakistan støttet Taliban, strategisk og geopolitisk. Nasjonale interesser går foran alt. Taliban er pasjtunere sør i Afghanistan, lik folkene nordvest i Pakistan. Taliban sveipet over 90 prosent av Afghanistan. Hvordan kunne noen som helst regjering i Pakistan gjøre noe annet? Men forholdene endret seg. Jeg visste at folk i Pakistan ikke ville bli talibanisert. Etter 11. september snudde jeg. Det var ingen vanskelig avgjørelse. Det var i egeninteresse å gå sammen med USA. Vi gjør ingenting på vegne av andre. Vi handler i egeninteresse, svarte Musharraf, som kalte krigen mot sovjeterne i Afghanistan «en stor suksesshistorie».

-  Pakistan spilte en avgjørende rolle. Vi satte i gang en «jihad» («hellig krig») med USA i spissen. Men etterpå måtte Pakistan betale en høy pris, sa generalen, som hadde en særdeles tettpakket dag i går:

Møte Jens Stoltenberg etterfulgt av pressekonferanse. Møte Stortingets presidentskap, for så å holde det nevnte foredraget. Møte kong Harald på Slottet, møte norsk næringsliv på Fornebu og til sist: Regjeringsmiddag på Akershus slott.